Egyre jobban félnek az emberek a munkahelyük elvesztésétől

A GKI fogyasztói bizalmi indexe az áprilisi zuhanást követően három hónapon át lassuló ütemben, de emelkedett, augusztusban és szeptemberben viszont a várakozások kissé romlottak: az augusztusi mínusz 29,6 pontról mínusz 31,1 pontra süllyedt a mutató szeptemberben - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, immár személyes interjúkkal készített felmérésének adatai alapján az MTI-vel.
Szabó Zsuzsanna, 2020. szeptember 14. hétfő, 07:33
Fotó: Getty Images

A GKI Gazdaságkutató szerint a fogyasztói várakozások áprilisi zuhanásából augusztusig összességében alig több mint felét sikerült ledolgozni, ráadásul az emelkedő trend is megszakadt.

A lakosság szeptemberben - augusztushoz képest - valamivel jobbnak értékelte saját pénzügyi helyzetét, s e várakozás szeptemberig az áprilisi esés 60 százalékát dolgozta le.

A GKI elemzése szerint augusztusig ennél is kedvezőbben alakult az emberek véleménye a magyar gazdaság jövőbeni helyzetéről. Szeptemberben azonban ismét nőtt a pesszimizmus, így a "ledolgozás" mértéke most csak nagyjából kétharmadon áll. A legrosszabb a helyzet a munkanélküliségtől való félelmet tekintve. Az emiatt érzett aggodalom nőtt a legjobban áprilisban, és három hónapos javulás után a félelmek augusztusban enyhe, szeptemberben már közepes mértékű újabb növekedése következett be.

Szeptemberben augusztushoz képest nem változott a lakosság véleménye megtakarítási lehetőségeiről. Érezhetően csökkent a fogyasztók inflációs várakozása, ugyanakkor a nagyértékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét a lakosság romlónak érzékelte - olvasható az elemzésben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2020.09.14 13:16

Mi történt az emberekkel?Nem hisznek a mindent előre látó Or Bán nagyúrnak, aki szerint legalább annyi munkahelyet teremtettek mint ahány munkahely a kukába ment?Oda az optimizmus, mert az emberek úgy látják, hogy ez az Or Bán, nagyúr nem a valóságnak megfelelő adatokkal táplálja az ő népét, hogy színesebbre festi az eget mint amilyen az a valóságban van?Mitől féltek jó emberek?Attól hogy egyszer még is csak az útszélén maradtok, és nem minden magyart hoz helyzetbe az a "mi" kormányunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.09.14 12:40

@mpapa:
Igen, a fideszes valsagkezeles ugyanabbol all, mint a kormanyzasuk, lopni, lopni, lopni. Mast nem is tudnak. Jon egy valsag, he fonok mit csinaljunk? Semmit, lopjunk tovabb, en meg bemondok valami hulyeseget, mondjuk lezarjuk a hatarokat, azon elcsamcsognak egy darabig.

De azert ez sokaig nem tud igy menni, mert a valasztok a borukon erzik ennek a kaotikus baromsagcunaminak a hatasat. Ha pedig visszaesik a fogyasztas is, akkor a GDP-nek annyi. A valasztas pedig egyre kozeleg, a lopast pedig eddig nem buntettek az emberek, mondvan maradt nekik is, hat ez az illuzio veszik most oda. A teszetosza kormany, az egymasnak ellenmondo intezkedeseivel, a szavahihetoseguk egeszen komikus szituacikat szult. Bemondja a kopcos a tv-be, hogy nem menjetek az adriara, mert oda csak a fidesz vezerkar mehet kurv@zni, ne zavarjatok mar oket. Aztan eljatszak a nagy megmentot, foszerepben a konyhasneni ceciliaval, aki megkapja az allami dijat, es sorra olelgeti a maszk nelkuli fideszes gorekat. Kozben meg vedd el a gyerektol a nyunyokat, mert baj van. Anyatok, fideszes allatok!

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.09.14 11:57

Van is ok aggodalomra, mert amit a Fidesz kormány válságkezelés címszó alatt művel, az nem több mint a válságkezelési alapból pénzt adnak olyan építőipari - NERtárs - beruházásokra ami egyszer növeli a GDP-t, de tartósan nem tesz hozzá (atlétikai stadion, kézilabdacsarnok, BP-Belgrád vasút stb hosszú távon pedig pénznyelő.) cserébe persze kapnak Jachtos nyaralást meg ingyen repülőjegyet az Adriára (lásd Szíjjártó család).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html