Újra felfelé indulhat a magyar infláció - friss prognózis érkezett

Amíg 2018 utolsó negyedévében folyamatosan emelkedett, 2019 első két hónapjában csökkent a GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúraindexe. Februárban az üzleti várakozások közül csak az építőipariak javultak, a fogyasztói várakozások pedig a februári javulás ellenére is elmaradtak a múlt év végitől.
Domokos László, 2019. február 25. hétfő, 06:20
Fotó: Reuters

Az üzleti szférán belül a februári romlás az iparban és a kereskedelemben nem jelentős. Az iparban az elmúlt időszaki termelés és a rendelésállományok - ezen belül az exportrendelések - megítélése romlott, a termelési várakozások és a készletekről alkotott vélemény viszont kedvezőbbé vált.

Az építőipari bizalmi index - a decemberi és januári csökkenés után - februárban pozitívan korrigált. Ezzel alig maradt el a korábbi csúcsértéktől, azaz a termelői kilátások továbbra is kiválóak.

A kereskedelmi bizalmi index februárban háromhavi csökkenés és egyhavi stagnálás után tovább mérséklődött, de még ezzel is az elmúlt öt évet jellemző viszonylag keskeny sáv közepéhez áll közel.

A szolgáltatói bizalmi index februárban visszaesett a tavaly augusztusi szintre. Főleg az általános üzletmenet és az elmúlt időszaki forgalom megítélése romlott, amit a javuló forgalmi várakozások sem tudtak ellensúlyozni.

A foglalkoztatási szándék az építőipar kivételével - ahol viszont januárban volt kiugró mértékű a visszaesés - minden ágazatban óvatosabbá vált. A lakosság munkanélküliségtől való félelme februárban nem változott.

Az áremelési törekvés az építőipar kivételével - ahol immár a válaszadók több mint fele készül áremelésre a következő három hónapban - minden ágazatban gyengült, a fogyasztók inflációs várakozása viszont tovább erősödött.

A magyar gazdaság jövőjének megítélése a januári általános és jelentős romlás után jellemzően - főleg az építőiparban és a kereskedelemben - javult, az iparban viszont markánsan tovább erősödött a pesszimizmus. Valamivel jobb lett a lakosság véleménye.

A GKI fogyasztói bizalmi index a januári csökkenés után februárban annál kisebb mértékben emelkedett. A lakosság a saját pénzügyi helyzetét, a nagy értékű fogyasztási cikkek várható vásárlási lehetőségét és jövőbeli megtakarítási képességét kissé jobbnak érezte, mint januárban.

Bizalmi indexek az utóbbi fél évben (pont)
HónapÜzletiFogyasztóiKonjunktúra
2018. szeptember10,4-8,35,5
október13,1-9,57,2
november14,4-12,17,5
december15,4-10,68,6
2019. január13,9-12,17,1
február12,9-11,16,7
Forrás: GKI Zrt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2019.02.25 06:41

Nyilvánvalóan,m struktrálisan túl van fűtve az építőipar. Nem azt építik, amire szükség van, ami aztán termelne és foglalkoztatna. Hatalmas pénzek fűtik a fogyasztást is - ez pedig inflációt gerjeszt. A bérek emelkedése nem ott történik, ahol a teljesítmények is kifejtődnek, hanem a legjobb érdekérvényesítés színterein. Még mielőtt szentté avatnák vargát, ideje lenne elzavarni és egy konzervatívabb, egyben gerincesebb pénzügyért állítani a helyére. Hja, hogy ez nem megy orbán alatt ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html