Az EU támogatásával készített felmérés szerint a konjunktúraindex februárban mínusz 17,6 ponton állt, kissé romlott a januári mínusz 16,3 ponthoz képest.

A konjunktúraindex a tavaly áprilisi zuhanásának februárra alig több mint a felét dolgozta le; ezen belül az üzleti bizalmi index mintegy 60 százalékát, a fogyasztói pedig csak 40 százalékát.

Az üzleti szférában februárban az ipari és kereskedelmi cégek várakozásai rosszabbak, az építőipari, és főleg a szolgáltató vállalkozásoké kissé kedvezőbbek lettek. A szolgáltatói bizalmi index februárban immár harmadik hónapja emelkedett, és visszatért tavaly nyárvégi szintjére.

A kereskedelmi bizalmi index a januári enyhe emelkedést követően a gazdaságkutató mérése alapján februárban ennél nagyobb mértékben csökkent.

Az üzleti szféra foglalkoztatási hajlandósága februárban összességében nem változott, a létszám bővítését tervezők minimálisan többen vannak a csökkentésre számítóknál - jelezte a GKI. Az emberek munkanélküliségtől való, hónapok óta erősödő félelme februárban kissé csökkent, de továbbra is emiatt aggódik a leginkább a lakosság.

Az áremelési törekvés a GKI szerint az építőipar kivételével - ahol a januári markáns erősödést februárban változatlanság követte - minden ágazatban erősödött, miként a fogyasztók inflációs várakozása is.

A vállalatok körében a magyar gazdaság jövőjének megítélése immár harmadik hónapja egyre kedvezőbb - mutatott rá a gazdaságkutató jelezve, hogy a lakosság véleménye e tekintetben második hónapja javul.

A GKI fogyasztói bizalmi index februárban a januári javulást követően, kisebb mértékben, de romlott, értéke mínusz 33,8 pontról mínusz 34,9 pontra csökkent.