Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés alapján a konjunktúraindex az augusztusi - addig éves mélypontnak számító - 6,7 pontról 5,5 pontra esett. Az üzleti bizalmi index 13,3 pontról 10,4 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 12,2 pontról mínusz 8,3 pontra javult.

Az üzleti bizalmi indexen belül csak a kereskedelmi várakozások javultak, az ipari és az építőipari bizalom jelentősen csökkent, a szolgáltató cégek várakozása pedig lényegében változatlan maradt. Az ipari bizalmi index júliusi történelmi csúcsához képest szeptemberben második hónapja csökkent, s bő egy éve volt utoljára ilyen alacsony. Augusztushoz képest egyaránt romlott a termelési helyzet, a kilátások, a rendelésállomány - ezen belül az exporté is - és a készletek megítélése.

Az építőipari bizalmi index szeptemberben öthavi mélypontjára esett, igaz történelmi csúcsához képest. Szeptemberben a mély- és a magasépítő cégek kilátásai is romlottak. Az előző háromhavi termeléssel kapcsolatos elégedettség számottevően csökkent, s némileg romlott a rendelésállományok minősítése is.

A kereskedelmi bizalmi index szeptemberben kéthavi csökkenés után megközelítette év eleji, mindenkori maximumát. Az eladási pozíció és a rendelésállomány megítélése javult, a készleteké romlott. A szolgáltatói bizalmi index szeptemberben lényegében nem változott. Az általános üzletmenet megítélése javult, de a forgalmi várakozások kissé romlottak.

A foglalkoztatási hajlandóság a kereskedelem kivételével - ahol erősödött - augusztusban jellemzően kissé gyengült, a lakosság munkanélküliségtől való félelme viszont az augusztusi átmeneti emelkedés után ismét csökkent, s közel került nyári, minden idők legalacsonyabb szintjéhez. Az áremelési törekvés ugyancsak a kereskedelem kivételével - ahol kissé erősödött - némileg visszafogottabb lett, a fogyasztók inflációs várakozása viszont augusztusi erősödése után ismét gyengült. A magyar gazdaság várható helyzetének megítélése az iparban és az építőiparban látványosan rosszabb lett, a kereskedelemben és a szolgáltató cégek valamint a lakosság körében viszont kissé javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index a július-augusztusi romlás után szeptemberben visszaemelkedett júliusi szintjére. A lakosság saját pénzügyi helyzetét változatlannak, jövőbeli megtakarítási képességét viszont sokkal jobbnak érezte, mint egy hónappal ezelőtt. Ez utóbbi megugrása előző havi zuhanása után következett be, ugyanakkor a fogyasztók utoljára 16 éve érezték ennél is biztatóbbnak megtakarítás lehetőségeiket. Kedvezőbbnek minősítették az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.

A kép forrása: Shutterstock.