Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az egymillió munkahely álom, ez egy komolytalan szám - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke, a Közgazdász-vándorgyűlésen tartott előadásában, Szegeden. A szakértő alapvetően egyetért a kormány céljaival, de szerinte azok megvalósításában rossz irányba indultak el: nem vették figyelembe a görög válság hatására megváltozott európai magatartást, irreális költségvetési lazítást szerettek volna, azonban minden alakalommal falba ütköztek, így nullára csökkentették a saját mozgásterüket. Ezek bizalmatlanságot és hitelességvesztést okoztak, és ugyan a hiánycél vállalása fontos dolog, de a bizalom visszaszerzéséhez nem elegendő.

Ennek visszaállításához három dologra lenne szükség - mondta Vértes. Egyrészt, reális gazdaságpolitikai koncepciót kell felvázolni, és a kormánynak szakítania kell a korábban az ellenzékben megszokott magatartással. Másrészt, továbbra is állandó a veszélye annak, hogy visszaesünk a "fiskális alkoholizmusba", hiszen egyszerre nem teljesülhet az egyensúly, az adócsökkentés, miközben a kiadások mértéke változatlan. Harmadrészt az unióval szembeni konfrontatív lépések elhibázottak, amire jó példa az alkotmányba ütköző visszamenőleges hatályú intézkedések, vagy az egyeztetések hiánya.

A már meglépett intézkedéseket illetően a GKI elnöke szerint a társasági adó csökkentése elhibázott lépés: idén és jövőre sem lesz pozitív hatása, hiszen nincsen olyan valós kkv, melynek nyereségadó alapja 50 és 500 millió forint közé esne. A bankadó súlyos károkat okoz, fékezi a növekedést, komoly bizonytalansághoz vezet a nemzetközi berkekben és pont a fejlődőket sújtja, akik hitelt szeretnének felvenni. Az egykulcsos szja-rendszernek - Mellár Tamáshoz hasonlóan - nem híve Vértes András sem.

A teendőkkel kapcsolatban a szakértő szerint az első lépés mindenekelőtt a strukturális reformoké. Erre lehet később alapozni a költségvetést, és csak ez szolgálhat alapul az adócsökkentésnek. Ezen felül ki kell jelölni az euró csatlakozás rögzített pályáját is - a kutató szerint nem irreális egy 2014-2015-ös bevezetés sem.