GKI: Súlyos minőségi romláshoz vezethet a közműadó

Készül az előterjesztés a Nemzetgazdasági Minisztériumban a közműadóról - tájékoztatott a tárca. A GKI Energiakutató igazgatója figyelmeztetett: a közműszolgáltatóknak ez újabb veszteséget jelenthet, ráadásul az üzleti ügyfeleknél drágulhat emiatt a gáz és a villamos energia.
Inforádió, 2012. október 28. vasárnap, 09:21
Fotó: Napi.hu

A köznyelvben közműadóként emlegetett intézkedésről a kormány.hu ezt írja: a helyi építményadó kiegészítéseként a villany-, gáz-, víz-, csatorna-, távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékek (nyomvonala) után, ezek tulajdonosára 100 Ft/m adó vethető ki.

Az intézkedés eredményeként a helyi önkormányzatok 30 milliárd forint többletbevételre tehetnek szert. A Nemzetgazdasági tárca korábban azt írta: az adó kivetéséről és mértékéről az önkormányzatok dönthetnek, az adóalanynak pedig be kell majd vallania az adóköteles vezeték hosszát, és befizetni az adót, évente két részletben.

Míg korábban Matolcsy György a föld alatt futó vezetékekről beszélt csupán, mostanra a sajtóinformációk már föld feletti vezetékekről is szólnak. A nemzetgazdasági tárca arról tájékoztatott: most készül az előterjesztés.

Az új adó bejelentése utáni elemzések rámutattak: ha a közműszolgáltatók az adóalanyok, akkor logikusan az energia-, illetve a távközlési áraknak is emelkednie kell majd.

De míg a távközlés esetében ezt a kormánynak aligha van módja befolyásolni, addig a sokkal érzékenyebb alapszolgáltatások, lásd villamos energia, gáz esetén hatósági ármegállapítás van.

A GKI Energiakutató igazgatója szerint közgazdaságilag egyértelmű, hogy ha adóemelés van, akkor az az árakban is megjelenik, de a kormányzati kommunikáció nem erre mutat.

"Ez azt jelenti, hogy a cégek vesztesége jelentős mértékben felhalmozódik, és mivel a hitel nem olcsó és nagyon szűk, meglehetősen veszélyessé válik ezen szolgáltatóknak az üzemeltetése, nem beszélve arról, hogy ha ez az adónem tartós marad, akkor ezen szolgáltatóknak nem lesz lehetősége a szükséges karbantartások és fejlesztések elvégzésére, ami súlyos minőségi romlást fog okozni" - mondta Hegedűs Miklós.

A kutató ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a hatósági ár csak a lakossági szférára érvényes, az üzletire nem, azaz például ott megpróbálhatják a közműszolgáltatók behozni a lakossági szféránál felhalmozódó veszteség egy részét, ami a vállalati szféra versenyképességét, lehetőségeit, és főleg beruházási szándékát továbbrontja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

USE, 2012.10.29 20:47

@Zodiakus:

Valaha apósom ásta ki és fizette ki a vízvezetéket.
Ha valaki később rákötött részesdést kapott érte.
Hogy is van ez?...
Csatorna nincs nem is lesz soha.
Gáz és áram van.
Az E-On nem ad közvilágítást a gázt csak főzésre használjuk, havi 300 ft-ot "égetünk el" mégis 1300 ft a számla, a vezetékhasználata miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lumpi, 2012.10.29 20:27

@Zodiakus: egyetertek veled.
nalunk a faluban mostlettbefejezve a szennyvizcsatornazas
200.000,-huf ba került hazankent a többit az a mocskos eu fizette
miköze orbannak az en+eu csatornahoz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.10.29 19:01

@labandy:
Ugye csak viccelsz!!!!!!!!!!!!!!
Ez nem levélsöprés! Nem azt mondom, hogy egyetemet végzett mérnökök tudják csak elvégezni az említett munkákat, de minden szerelő átesik egy tanfolyamon, aztán levizsgázik magából a szakmából, valamint környezetvédelmi szabályzatokból, általános és szakmaspecifikus munkavédelmi szabványokból!
És csak úgy megjegyzem, így is épp elég bajunk van azokkal a szerelőkkel, akiket azért érdekel valamennyire, amit választottak szakmájuknak, volt egy fél éves tanfolyamuk és van több éves tapasztalatuk. Velük sem teljesen sima a munka. Erre te odaeresztenél 300 000 akárkit, aki a háta közepére sem kívánja ezt az egészet 47 ezerért, és valószínű sokuknak a 8 általánosa sincs meg. Különben pedig az adó miatti esetleges elbocsátások csak a probléma egy kis része. Karbantartások és fejlesztések többségéhez BE KELL ÉPÍTENI VALAMIT, AZT PEDIG MEG KELL VENNI EGY GYÁRTÓTÓL, ÉS AZ A NAGYOBB TÉTEL!
Az ötletednek 3 hatása lenne: a költségekhez képest szinte kimutathatatlan megtakarítás, felülmúlhatatlan minőségi romlás és a bevont közmunkások körében rémisztő halálozási ráta üzemi baleset következtében.

@Zodiakus:
Egyébként nem tudom miért jössz ezzel ennyit. Tudom, szar dolog vidéken élni emiatt, ezt nem vitatja senki. De nincs nagyon más értelmes lehetőség, mármint a vezetékek átadása helyett. Volt a kezemben egy levelezés egy fogyasztóval, aki közölte, hogy a hatóságokhoz fog fordulni, mert pénzt merünk (mint szolgáltató) kérni azért, hogy 11 tanyához a semmi közepén kiépítsük a vezetéket. Konkrétan 12 millió forintot. Az illető teljesen fel volt háborodva, ugyanis szerinte majd úgyis fizetik a számlát, és abból majd megtérül, ha mi álljuk a költségeket. Sajnos kevesen tudják, hogy a lakossági áramár épp annyira elég, hogy a szolgáltató kifizesse az erőműnek a számlát, amitől megveszi a nekünk eladott áramot és állja a nekünk fenntartott hálózatrész állagmegóvásának anyag- és bérköltségét. Sűrűn lakott területeken még tűrhető a dolog, de egy ritkásan lakott tanyasi területen veszteséges havi szinten a szolgáltatónak. Ebből a 12 millió nem térül meg.
Nos, ha a tanyasiaknak jobb az, ha a trafóig megveszik a hálózatot, és ezért megtarthatják a havi számlából a rendszerhasználati díj egy részét, és keresnek alvállalkozót az állagmegóvásra, akkor jó, de kötve hiszem, hogy jobban jönnének ki. Céges fogyasztók megcsinálják, de nekik eleve nem hatósági az ár, ezért ha eleget ügyeskednek, tudnak valamennyit spórolni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2012.10.29 08:10

Már egy hasonló cikkhez írtam.A falvakban a telefont,vizet,szennyvizet,gázt,áramot.A lakosság kifizette.Ezen a gerincvezetékek értendők.Ezen vezetékeket az önkormányzat semmiért átadta a szolgáltatóknak.(Kormányzati rendelet jött errről hogy át kell adni!!!)
Most én,akinek pénzéből épült,még fizessek is???
Nem pofátlanság ez???
Tényleg fel kell hogy keresem képviselőm, ....baseball ütővel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lumpi, 2012.10.28 14:42

@szkiita: aztan mehetsz makkora hagymatkapalni
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html