A köznyelvben közműadóként emlegetett intézkedésről a kormány.hu ezt írja: a helyi építményadó kiegészítéseként a villany-, gáz-, víz-, csatorna-, távközlési (telefon, kábeltévé, internet) vezetékek (nyomvonala) után, ezek tulajdonosára 100 Ft/m adó vethető ki.

Az intézkedés eredményeként a helyi önkormányzatok 30 milliárd forint többletbevételre tehetnek szert. A Nemzetgazdasági tárca korábban azt írta: az adó kivetéséről és mértékéről az önkormányzatok dönthetnek, az adóalanynak pedig be kell majd vallania az adóköteles vezeték hosszát, és befizetni az adót, évente két részletben.

Míg korábban Matolcsy György a föld alatt futó vezetékekről beszélt csupán, mostanra a sajtóinformációk már föld feletti vezetékekről is szólnak. A nemzetgazdasági tárca arról tájékoztatott: most készül az előterjesztés.

Az új adó bejelentése utáni elemzések rámutattak: ha a közműszolgáltatók az adóalanyok, akkor logikusan az energia-, illetve a távközlési áraknak is emelkednie kell majd.

De míg a távközlés esetében ezt a kormánynak aligha van módja befolyásolni, addig a sokkal érzékenyebb alapszolgáltatások, lásd villamos energia, gáz esetén hatósági ármegállapítás van.

A GKI Energiakutató igazgatója szerint közgazdaságilag egyértelmű, hogy ha adóemelés van, akkor az az árakban is megjelenik, de a kormányzati kommunikáció nem erre mutat.

"Ez azt jelenti, hogy a cégek vesztesége jelentős mértékben felhalmozódik, és mivel a hitel nem olcsó és nagyon szűk, meglehetősen veszélyessé válik ezen szolgáltatóknak az üzemeltetése, nem beszélve arról, hogy ha ez az adónem tartós marad, akkor ezen szolgáltatóknak nem lesz lehetősége a szükséges karbantartások és fejlesztések elvégzésére, ami súlyos minőségi romlást fog okozni" - mondta Hegedűs Miklós.

A kutató ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a hatósági ár csak a lakossági szférára érvényes, az üzletire nem, azaz például ott megpróbálhatják a közműszolgáltatók behozni a lakossági szféránál felhalmozódó veszteség egy részét, ami a vállalati szféra versenyképességét, lehetőségeit, és főleg beruházási szándékát továbbrontja.