Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német kormány már 2020-tól szisztematikusan csökkenti a glifozátot tartalmazó herbicidek használatát. Ezzel jelentősen csökkentenék a glifozátot tartalmazó herbicidek mennyiségének a test nagyobb területeire történő permetezését. Aggódnak ugyanis amiatt, hogy a glifozát valószínűleg rákot okoz.

A glifozát alapú herbicidek a leggyakrabban alkalmazott gyomirtó termékek a világon. A glifozátot a Monsanto fejlesztette ki, és a Roundup márkanevű terméke tartalmazza. Más vegyipari csoportok, köztük az amerikai székhelyű Dow Agrosciences és a német BASF forgalmazzák. A Bayer, amely tavaly megvásárolta a Monsanto-t, azt állítja - a Reuters szerint -, hogy a glifozát megbízható, a Roundup pedig biztonságos. A társaság azonban bírósági perekkel küzd, mások szerint ugyanis a termék Hodgkin limfómát okoz. A Bayer nem ért egyet a német kormány azon döntésével sem, hogy betiltja a glifozátot.

Németország lépését megelőzően Ausztria - az EU-ban elsőként tiltotta be az egyes gyomirtók összetevőjeként használt, feltételezett rákkeltő hatása miatt vitatott glifozát minden felhasználását idén nyáron, a kormány több védelmi intézkedése után. Franciaországban pedig útlezárásokkal tiltakoztak és polgármesterek fogtak össze a vitatott hatású gyomirtó ellen.

A glifozát Magyarországon is a legnagyobb mértékben használt növényvédőszer-hatóanyag, éves szinten hozzávetőleg 1400 tonna fogy belőle. Ugyanakkor a magyarországi GMO-mentes mezőgazdaságban csak korlátozottan alkalmazzák: főként a tarlók és nem mezőgazdasági területek gyommentesítésére, erdészetek, gyümölcsösök gyomirtására, s a parlagfű elleni védekezésre. Szántóföldön engedélyezett vele a betakarítás előtti permetezés a kukorica, napraforgó, repce, szója, búza és árpa esetében, szárítás, illetve betakarítás előtti gyomirtás céljából.