Gödörben a magyar gazdaság - hogyan tovább?

A vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott a magyar gazdaság 2016 utolsó negyedévében. A piaci elemzők szerint ennél csak jobb jöhet 2017-ben.
Domokos László, 2017. február 14. kedd, 11:34
Fotó: Napi.hu

A magyar gazdaság bővülését a tavalyi utolsó negyedévben elsősorban a piaci szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság hajtotta, míg az ipari termelés nem tudott érdemben hozzájárulni a gazdasági aktivitáshoz, az építőipar pedig továbbra is lassító tényező maradt. A részleteket ugyan még nem ismerjük, azonban valószínűleg az építőiparra, illetve a beruházásokra vonatkozó becslésünk optimista lehetett, és innen eredhet a különbség az előrejelzésünk, illetve a tényszám között - kommentálta a KSH friss adatait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

Régiós összehasonlításban újra leszorult a dobogóról Magyarország, hiszen a negyedik negyedévben Románia 4,7 százalékkal, Szlovákia 3,1 százalékkal, Lengyelország 2,7 százalékkal, Csehország 2,3 százalékkal növekedett.

A tavaly látott lassabb növekedési ütem azonban átmeneti jelenség lehetett. Idén elérheti a 3,4 százalékot a magyar GDP növekedési üteme. Továbbra is a háztartások fogyasztása lehet a növekedés gerince, a beruházások pedig újra érdemben hozzájárulhatnak ahhoz, amennyiben sikerül az EU-s forrásokat felhasználni. Kockázatokat elsősorban a külső tényezők jelentenek, mint például az egyelőre még ismeretlen trumpi gazdaságpolitika, illetve a közelgő választások az eurózónában - véli Ürmössy.

A szolgáltatások teljesítményét az erősödő belső kereslet támogatta. A gyengébb ipari teljesítmény ellenére a nettó export továbbra is pozitív hozzájárulást adhatott (import oldalon továbbra is visszafogott a dinamika) - véli Jobbágy Sándor, a CIB Bank Zrt. szakértője. Várakozása és a piaci konszenzus alapján 2017-ben újra gyorsulhat a GDP növekedése, ismét megközelítve a 3 százalékot.

Idén sokkal komolyabb növekedésre van kilátás, elsősorban a gazdaságba érkező uniós források miatt - fogalmazott Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője Ha nemzetközi környezet a tavalyihoz hasonlóan alakul, azaz nem lesz jelentős lassulás Európában vagy éppen Kínában, akkor a magyar GDP 2017-ben akár 3,7 százalékkal gyarapodhat.

A tavalyi utolsó negyedévben felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása húzta a növekedést, míg a beruházások továbbra is estek. A külkereskedelem feltehetően kismértékben szintén visszafogta a növekedés ütemét - mondta Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Idén érdemi gyorsulásra számít, részben bázishatások miatt is. A jelentősen növekvő bérek hatására a háztartások fogyasztása kissé tovább gyorsulhat. A beruházások idén újra nőhetnek, bőven 10 százalék felett ütemben. Ezzel szemben a külkereskedelmi többlet várható csökkenése visszafogja a növekedést. Idén a szolgáltatások húzhatják legerőteljesebben a gazdaságot, de az ipar is jobban teljesíthet, míg az építőipar a tavalyi mélyrepülés után újra bő két számjegyű növekedést mutathat. Így idén 3,6 százalékos GDP növekedésre számít Suppan, majd jövőre 4 százalék következhet az új autóipari kapacitások üzembe helyezése miatt.

A meglepetést vélhetően az okozta, hogy a minimális termelésbővülést felmutató ipar hozzáadott értékben nem tudott bővülni, miközben a másik meglepetést a vártnál esetlegesen gyengébb fogyasztás okozhatta  - tette hozzá Virovácz Péter, az ING Bank vezető makroelemzője. A felhasználási oldalt tekintve még így is a fogyasztás maradhatott a magyar gazdaság húzóereje a negyedik negyedévben. A nettó export valószínűleg visszafogta a növekedést, a csalódást keltő ipari adatok és az erősödő lakossági fogyasztás alapján. A szakértő 2017-ben 3,4 százalékos növekedésre számítunk, felfelé mutató kockázatokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.02.15 11:09

Az a legnagyobb probléma hogy abban a 6 évben ami alatt a világgazdaság előre és felfelé ment az ország a sok sok ezer milliárd elqúrt pénz ellenére is csak az egyik béka segge alól egy másik béka segge alá jutott. A pénzek csak papíron lettek fejlesztésre költve ami fejlődött az pedig a jövőben nem hozni fog hanem vinni. Nincs igazi verseny, aki jó vagy jobb és fideszes az már megél abból is hogy fideszes aki jó vagy jobb és nem fideszes azt pedig elüldözik, ellehetetlenítik. A sok hülye pedig nem lát az orra hegyénél távolabbra és még tapsikol is hozzá. Lehet itt mesélni, egyre kevesebbszer halljuk az unortodox szót a politikusoktól és nem véletlenül, mert nem vezetett sehová. Hangzatos lózungok elhangzanak az ország pedig ugyanabban a szarban ül mint amiben ült korábban. A vonat gyorsul viktorék pedig próbálnak gyorsabban futni utána. Csak ahhoz futni kellene nem pedig szotyolázni a díszpáholyban
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.02.15 10:49

@Rodent: kicsot keverednek a dolgok a fejedben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.02.15 09:58

@krix: Probalkozhatsz kriximaxi, de teny, hogy hazudtal, nem minden szolgaltato nyeli le az afakulonbozetet. Veled ellentetben en irtam is, hogy azok a cegek amelyek nem csokkentenek... olvass vissza nyugodtan kis hazudos :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2017.02.15 09:57

@krix: "400 ft-ért szolgáltatót váltanak?
:D"

300ft -ert fel akartatok gyujtani a fel orszagot, ugyhogy rohoghetsz a hulyesegeden, de attol ez meg kozel 10% -a a teljes havidijnak, ugyhogy sokaknak szamit.

"Aztán meddig lesz meg ez a 400 ft-os óriási árelőny?"

Nemtom, nem latok a jovobe, de biztos van valami eszleny a fideszben aki ezt is meg tudja neked josolni :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.02.15 09:40

@George Lukacs: >>a színvonala kétségbeejtő
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html