Gödörben az építőipar

Az építőipari termelés 2007 júliusában kiigazítatlan adatok alapján 13,7, munkanaptényezővel kiigazítva 14,6 százalékkal csökkent 2006 júliusához képest.
NAPI Online, 2007. szeptember 18. kedd, 09:00
Fotó:

Az év első hét hónapjában a termelés 5,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 1,3 százalékkal volt magasabb az előző havinál.

A termelés csökkenése mind a nagyszervezeteknél, mind a kis- és középvállalkozások körében megfigyelhető volt.
A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése júliusban 17,1 százalékkal esett vissza 2006 júliusához képest, január-júliusban összességében 9,6 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az épületgépészeti szerelés júliusi termelése 3, a befejező építésé 7,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az épületek építésének volumene kiigazítatlan adatok alapján 9,2, az egyéb építményeké 18,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év júliusában. Évkezdettől az épületek építése kismértékben, 2,6 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 9,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése 5,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 1,7 százalékkal csökkent júniushoz viszonyítva.

Az építőipar július végi szerződésállománya 37,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések állománya 7,6 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 53,2 százalékkal esett vissza. Az építőipari vállalkozások júliusban az egy évvel korábbival azonos volumenű új szerződést kötöttek, ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene egyharmaddal emelkedett, az egyéb építmények építésére kötötteké viszont egynegyedével csökkent. Az év első hat hónapjában kötött szerződések 21,7 százalékkal maradtak el a 2006. január-júliusitól.

2006 júliusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai a korábbinál kisebb mértékben, 5,3 százalékkal nőttek, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,4 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest 0,5 százalékkal növekedtek.

HOZZÁSZÓLÁSOK