Megjelentek a gombák a főváros környéki erdőkben

Leggyakrabban őzlábgombával, rókagombával vagy galambgombával találkozhatnak az emberek a főváros környéki erdőkben – mondta az InfoRádiónak Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt szóvivője.
Szász Péter, 2020. július 4. szombat, 19:16
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az elmúlt időszakban esett csapadéknak köszönhetően nemcsak a Pilisi Parkerőben, hanem országszerte is megjelentek a gombák. A főváros vonzáskörzetében lévő parkerdőben a több mint kétezer gombafaj közül csak néhány százzal találkozhatnak rendszeresen a természetjárók. De tudni kell azt is, hogy ezek közül 58 faj védett - hívta fel a figyelmet Mészáros Péter.

A leggyakoribb a Budapest-környéki erdőkben

  • az őzláb,
  • a rókagomba,
  • a galambgomba,
  • illetve a tinóru gombák, köztük pedig az ízletes vargánya, amely a barna kalapjával elég feltűnő jelenség a természetben.

A Pilisi Parkerdőben is csak két kilogrammnyi ehető gombát lehet gyűjteni személyes felhasználásra. Ha valaki ennél többet szeretne gyűjteni, vagy értékesítené, akkor ahhoz külön engedély szükséges - idézi az Infostart az interjút.

Aki rendelkezik gombaismerettel, vagy ebből szakvizsgát is tett, annak nem szükséges, de az egyszerű természetjáróként gyűjtött gombát mindenképpen érdemes szakértővel bevizsgáltatni.

Általában a piacokon vannak gombaszakértők, akikhez oda lehet vinni a gyűjtött gombát, és meg lehet győződni arról, hogy biztosan nem mérgező gombát fogunk-e elfogyasztani.

- tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Flexmaster, 2020.07.05 07:08

Szedhetitek a gombát buta pestiek
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html