Gond lehet a földbérletek elszámolásával - perek jöhetnek

Peres ügyekhez vezethet a földpiacon, hogy a Budapesti Értéktőzsde az augusztusi gabonapiaci átlagárról az idén nem tett közzé tájékoztatást – írja a Földművelésügyi Minisztérium állásfoglalására hivatkozva az Agrárszektor.hu.
Domokos Erika, 2017. november 7. kedd, 08:17
Fotó: Napi.hu

A tárca szerint az augusztusi átlagárról a BÉT-en azért nem adtak ki tájékoztatást, mert nem volt elegendő kötés.

A piaci szereplők - földtulajdonosok és bérlők - között ugyanakkor bevett gyakorlat, hogy szerződéseikben nem előre rögzített fix árat állapítanak meg, hanem a konkrét haszonbér kiszámítását meghatározott mennyiségű termény (alapvetően búza) tőzsdei árától teszik függővé. Az éves haszonbér kiszámításának alapja pedig jellemzően éppen az augusztusi tőzsdei átlagár, így a haszonbérleti megállapodások jelentős részét érintheti, hogy az idén ilyet nem tettek közzé - írja a szakportál.

A tőzsdei ár hiánya nem okozhatja viszont a haszonbérleti szerződések teljes ellehetetlenülését, mivel az egyik félnek sem felróható "külső körülmény" nem jelent szerződésszegést - hangsúlyozza állásfoglalásában a minisztérium.

Ez a mostani helyzetben azt jelenti, hogy a feleknek az augusztusi tőzsdei ár hiánya miatt közös megegyezéssel módosítaniuk kell megállapodásaikat. Ha pedig nem tudnak megegyezni, bíróságtól kérhetik a vita eldöntését és a valós haszonbér megállapítását - írja az agrarszektor.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK