Gond van a magyar almával

Átlagos vagy annál is kisebb mennyiségű almára számítanak a szakemberek a nyár végi, őszi szüret eredményeként, a termés minősége pedig európai viszonylatban igen gyatra: kétharmad körüli az ipari alma aránya (aminek 80 százalékát a sűrítménygyártók vásárolják fel), és csak a maradék az étkezési minőségű - írta a Világgazdaság hétfőn.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 24. hétfő, 07:07
Fotó: Pixabay

Ez az arány Nyugat-Európában fordított - mondta Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke a lapnak - írja  az MTI.

A magyarországi átlagtermés 550-600 ezer tonna körül alakul, az Európai Unióé 12 millió tonna körül. Az idén azonban nagy terméskiesést okoztak a fagyok, elsősorban Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, a Benelux államokban, Szlovéniában és Horvátországban is, tehát a jelentősebb almatermelő országokban. A FruitVeB számításai szerint idén 8 és 9 millió tonna között várható az EU almatermése.

A legalább 3 millió tonnás terméskiesés azt jelenti, hogy keresleti piac lesz, ennek ellenére a FruitVeB alelnöke szerint extrém módon nem fognak elszabadulni sem a termelői, sem a fogyasztói árak - írta a Világgazdaság. (Újabb élelmiszerbotrány - mégis silányabb a közép-európai boltokba jutó termék?)

HOZZÁSZÓLÁSOK