Gondban a vidék: komoly kritika a kormánynak

Nem használták fel az elvárható hatékonysággal az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) 2007-2011 között, a vidéki életminőség javítására, a vidéki gazdaság diverzifikálására, valamint a helyi közösségek megerősítésére rendelkezésre álló 270,2 milliárd forint forrást - jelentette ki Warvasovszky Tihamér, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
MTI, 2012. augusztus 9. csütörtök, 11:44
Fotó: Napi.hu

Az elvégzett vizsgálat eredményeit ismertetve kiemelte: a forráslekötés, azaz a kötelezettség-vállalás mértéke 60 százalék körüli volt 2011 végén, míg a kifizetések aránya alig haladta meg a 20 százalékot.

Ennek következtében a vidéki térségekben nem nőtt az egy főre jutó GDP, a munkanélküliség nem csökkent, illetve sem az aktivitási, sem a foglalkoztatási rátában nem történt pozitív elmozdulás, a befejezett projektek alacsony száma miatt.

Ezért az ÁSZ felhívta a vidékfejlesztési miniszter figyelmét az ÚMVP eredményességét és hatékonyságát mérő mutatók felülvizsgálatára, valamint a támogatási rendszer működési mechanizmusának felgyorsítására - tette hozzá az ÁSZ alelnöke. A részletekről szólva Horthy Eszter ellenőrzésvezető egyebek mellett elmondta: az ÚMVP-t 2011. év végéig több alkalommal módosították, a vidékfejlesztés céljainak tartalmát ugyanakkor nem változtatták. A támogatás arányát a saját erő biztosításának megkönnyítése érdekében 2008-ban 40-45 százalékról 60 százalékra emelték, a hátrányos helyzetű térségekben ennél is nagyobb mértékben, 50-ről 65 százalékra növelték. A változtatás eredményeként a támogatottaknak kevesebb saját erőt kell biztosítani, amely kedvezőbb feltételeket teremtett a vidéki térségekben jellemző kevésbé tőkeerős vállalkozások számára. Ez kedvezően befolyásolta a projektek saját erejének átlagos megtérülési idejét, amely az ÁSZ-nak küldött tanúsítványok adatai alapján 8 év.

Az ÚMVP pénzügyi kereteit 2009-ben úgy változtatták, hogy a mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére kihelyezett forrás 56,4 százalékát csoportosították át a LEADER Helyi Akciócsoportok helyi vidékfejlesztési stratégiáikban. A módosítás azonban ellentétes volt az ÚMVP gazdaságfejlesztési programjának a vidéki településeken működő mikrovállalkozások megerősítésére és a helyben történő foglalkoztatás javítására irányuló célkitűzésével. A vidéki települések vonzerejének javítását és a szolgáltatások színvonalának emelését szolgáló források növelése ugyanakkor nem járul hozzá a vidéki térségekben élő emberek - alacsony gazdasági aktivitásából, az alacsony foglalkoztatottságból és ezáltal alacsony jövedelmi szintből fakadó - helyzetének alapvető javításához az ÁSZ szerint.

A vizsgálat megállapította: az ÚMVP-ben az eredmények mérésére meghatározott indikátorokat - azaz jelzőszámokat - és ezek elérését biztosító forrásokat nem komplexen és nem összehangoltan változtatták, kevésbé összpontosítottak a támogatási rendszertől elvárt eredményekre, teljesítményekre és hatásokra. Ez pedig veszélyezteti a területfejlesztési, felzárkózási és az ÚMVP kitűzött céljainak elérését.

Az eredmények ismeretében az ÁSZ javaslatot tett a vidékfejlesztési miniszternek egyebek mellett az ÚMVP megvalósításának eredményességét és hatékonyságát mérő mutatók átfogó felülvizsgálatára. Emellett ajánlotta a rendelkezésre álló és a lemondás révén felszabaduló források eredményes és hatékony felhasználását. Az eredményes forrásfelhasználás érdekében pedig szükségesnek tartotta, hogy a megfogalmazott megállapításokat vegyék figyelembe a 2014-2020 közötti programozási időszak tervezésénél.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökének azt javasolta az ÁSZ, gondoskodjon arról, hogy az ÚMVP III. és IV. tengelyébe tartozó intézkedések megvalósítása során a benyújtott támogatási és kifizetési kérelmek elbírálása, a támogatási határozatok kibocsátása és a támogatások kifizetése a törvényben előírt határidőre megtörténjen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2012.08.09 14:52

A Honvédelmi Minisztérium háttérintézményében készülő gépet honvédelmi, térképészeti és katasztrófavédelmi feladatokra szeretnék használni. Az ivóvíz arzénmentesítését is kutatják.

Pilóta nélküli robotrepülőt fejleszt a Honvédelmi Minisztérium (HM) háttérintézménye a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. - derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter Juhász Ferenc, MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából. Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, milyen kutatási és fejlesztési projekteken dolgozik a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt.

"A parlament honlapján nyilvánosságra hozott válasz szerint a távvezérléssel működő gépet honvédelmi, térképészeti, katasztrófavédelmi és egyéb polgári célokra használják majd, és fényképeket és videókat is lehet majd vele készíteni. A HM háttérintézménye a robotrepülő mellett az ivóvíz arzénmentesítését is kutatja, valamint egy gyorsdiagnosztikai laboratórium fejlesztésében is részt vesz."

Baxa meg, emberek döglenek éhen, családok mennek az utcára, hagyják el tízezer számra az országot, Orbán....(!) te normális vagy ember????????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2012.08.09 13:20

@SzaszaG:

Ilyen baromságokra írtam, hogy a felemelkedés első feltétele az, hogy a félművelt, sötét Orbánt el kell zavarni, a ?1944 előtti? mentalitással együtt, azaz SzaszaG-val együtt.

És hogy jön ide, az EU-s pénzhez, a bűnözés, a karhatalom és a fegyver ? Más nem jut a gyenge eszükbe?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tacitus, 2012.08.09 13:02

Az elmúlt nyolc éve Mo minden EU alapból majd nem legjobban tudta lekötni és lehívni a pénzt.
Az elmúlt két éve a leggyengébbek közé került.

Miért ? Esetleg azért mert leállították 12-14 hónapra minden projektet ? Vagy ezért hogy annyira gyenge minőségű volt a párt katonával töltött állami ügynökség dokumentációja, hogy az EU precedens nélküli módon figyelmeztette a kormányt 2010 ősszel ?

Esetleg

ORBÁN A HIBÁS, vagy UTÁNA AKÁR ÖZÖNVÍZ ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2012.08.09 12:21

Talán az ÁSZ. -nak azt is illendő lett volna vizsgálnia, hogy a tavalyi
pályázat beadási határidő előtt miért kellet többször módosítani a VM rendeletet, és ezt miért nem a pályázat kiírása előtt tették meg?
Ugyanis ezzel a húzásukkal rengeteg vállakozó szellemű vidéki embert húztak a csőbe, akik az utlsó tartalékaikat felhasználva vállakozást alapítottak az akkori VM. remdelet alpján, és pályáztak EU-s forrásokra, majd a rendelet módosítása után, komoly pályázatíró cégek által megírt pályázataik már nem feleltek meg at új feltételeknek, és a jórészük megkapta az MVH-tól a ,,FORRÁSHIÁNY MIATT ELUTSÍTVA" tartalmú levelet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.08.09 11:50

A vidéki emberke nagytöbbsége a bűnözőktől retteg. Ezzel kellene kezdeni valamit, a rendőrség csak a fityeszt védi és a biciklistákat bünteti.

Vissza kell állítani a sorkatonaságot és fel kell fegyverezni a lakosságot. Legalább ők meg tudják magukat védeni, aha az akinek a feladata lenne, nem teszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html