Górcső alá kerülnek a munkáltatók

A kormány felmérést készít a tavaly novemberben a szociális partnerekkel aláírt bérmegállapodás munkáltatókra gyakorolt hatásairól - mondta Simon Attila, az NGM munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára a Liga Szakszervezetek konferenciáján.
Domokos László, 2017. március 9. csütörtök, 18:00
Fotó: Napi.hu

A nagy állami és az önkormányzati cégektől, valamint a versenyszférában működő kis- és közepes vállalkozásoktól is visszajelzést várnak egyebek mellett arról, hogyan tudják kigazdálkodni a béremeléseket, és mindez hogyan érinti a vállalkozások működését. A felmérés az első negyedév eredményeire terjed ki, így várhatóan április elejére készül el.

A közszférában dolgozók reálbére az életpályamodellek 2012-es bevezetése után nagy mértékben emelkedett, jelenleg pedig a közszférában tapasztalható béremelés átlagos mértéke már megközelíti a versenyszféra béremelésének az átlagát.

Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga elnöke szerint a Liga és a többi magyar szakszervezeti konföderáció is a dolgozói szegénység megszüntetéséért dolgozik. E munka fontos része volt a 2016-os bérmegállapodás, valamint az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságoknál kezdeményezett bérfejlesztés.

HOZZÁSZÓLÁSOK