Görcsoldás plusz tizenkétmilliárdért

Az emésztőrendszerrel kapcsolatos étrend-kiegészítők és vény nélküli gyógyszerek forgalma 5 százalékkal, mintegy 12 milliárd forinttal nőtt egyik évről a másikra. A legjobban a görcsoldó, valamint a májra és epére használatos szerek értékben mért forgalma nőtt, ezek iránt decemberben különösen megemelkedik a kereslet - derül ki a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat Kiskereskedelmi Indexéből.
Napi.hu, 2013. december 20. péntek, 12:37
Fotó: Napi.hu

Az emésztést segítő szerek éves forgalmából tavaly is, tavalyelőtt is 10 százalékkal részesedett az év utolsó hónapja, érték szempontjából; ez több mint 350 millió forintot jelent, egyetlen hónap során. A recept nélküli gasztroenterológiai szerek főként patikai eladásából tizenkét hónap alatt 33 százalék jutott emésztést segítő termékekre a legutóbbi november-októberi időszak során.

Mennyiségben az emésztőrendszer (nyelőcső, gyomor, vékonybél, hasnyálmirigy, vastagbél, máj) kezelésére való vény nélkül kapható készítmények közül kiemelkednek az emésztést segítők évi 2,2 millió, és a hashajtók 2 millió eladott dobozzal.

Kiemelkedően, 23 százalékkal nőtt a görcsoldók értékben mért forgalma, egyik tizenkét hónapos időszakról a másikra. A görcsoldók piacának nagyarányú bővülését egyrészt az okozza, hogy a nagyobb hatáserősségű, úgynevezett ‘forte' termékek forgalma emelkedett, amellett élénk kereslet mutatkozott a kínálatban megjelent nagyobb kiszerelések iránt.

Emésztőrendszerre ható vény nélküli szerek értékben mért forgalmi részesedése százalékban
Szegmens2011 november-2012 október2012 november-2013 október
emésztést segítő3433
hashajtó1919
savlekötő1213
hasmenés elleni1412
görcsoldó1012
máj és epe1111
Forrás: Nielsen

 

 

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK