Görög válság: az MNB is megszólalt

Az MNB tájékozódást és óvatosságot javasol a Görögországba irányuló pénzutalásoknál.
MTI, 2015. július 2. csütörtök, 14:54
Fotó: Reuters

Az MTI érdeklődésére, miszerint mire kell felkészülniük azoknak, akik görögországi bankba utalnának, például utalással fizetnének a szállásért vagy más szolgáltatásért előre, az MNB sajtószolgálata közölte: a görög bankoknál számlát vezető ügyfelek számára külföldről, így például Magyarországról indított átutalásokat az elrendelt korlátozások nem érintik, az átutalt összegeket a görög bankok a szokásos módon jóváírják a kedvezményezett ügyfelek számláin.

Az viszont nem garantálható, hogy ezekhez az átutalt összegekhez a kedvezményezettek a szokásos módokon hozzá is férhetnek, hiszen a görög számlatulajdonosokra készpénzfelvételi és egyéb tranzakciós korlátok vonatkoznak. Emiatt az MNB azt javasolja, hogy az átutalás előtt a bankok ügyfelei körültekintően, a kockázatokat mérlegelve és lehetőség szerint a kedvezményezettekkel előzetesen egyeztetve döntsenek az átutalás elindításáról.

A görög kormány vasárnap este döntött úgy, hogy tőkekorlátozásokat vezet be, és hétfőtől kezdve hat kereskedési napra zárva maradnak az ország területén működő bankok és az athéni tőzsde.

A kormány döntésének alapján 60 euróban limitálták a helyi kibocsátású bankkártyával naponta felvehető készpénz összegét, és megtiltották az átutalásokat külföldre. A különböző termékekért és szolgáltatásokért a Görögországban kibocsátott kártyákkal lehet fizetni, de csak az ország területén.

A külföldön kibocsátott bankkártyákkal korlátozás nélkül lehet pénzt felvenni az automatákból. Ennek korlátot csak a bankautomaták feltöltöttségi szintje szabhat, illetve a pénzügyminiszternek joga van arra, hogy a külföldi bankkártya-tulajdonosok esetében is limitálja a napi készpénzfelvételt. A pénzkiadó automatákat feltöltötték és hétfő délután óta ismét működnek, de a legtöbb helyen sorok kígyóznak előttük.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2015.07.02 16:15

ha sajat penzuk lenne, nem kellett volna tonkretenniuk a bankrendszeruket.

a sajat jegybankjuk bankpanik eseten korlatlanul el tudna latni atmeneti likviditassal a hazai bankokat, igy nem kellene korlatozasokat bevezetni,fennmaradna a bizalom, marpedig a penzugyi rendszernek a bizalom az alapja.
ha nincs bizalom, osszeomlik a rendszer.

az euro halalos csapdaja megfojtotta a ciprusi bankokat is, most a gorogok vannak soron.

bebizonyosodott,hogy a penznyomtatas lehetosegenek elvesztese oriasi kockazati tenyezo.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html