Gripen-beszerzés: eltűntek a terhelő adatok?

Magyarországra is kiterjesztette a vizsgálatokat a cseh Gripen-beszerzés esetleges korrupciós ügyében nyomozó svéd ügyészség - jelentette be tegnap Christer van der Kwast főügyész. A vizsgálat nem meglepő, 2001. szeptember 10-én a magyar kormány is a Saab cég által gyártott vadászgépek beszerzése mellett döntött.
NAPI Online, 2007. szeptember 12. szerda, 07:57

A NAPI Gazdaság cikke

A cseh korrupciós botrányról idén nyáron egy svéd tévécsatorna tárt fel információkat, amely szerint a Saab 27 milliárd forintnak megfelelő eurót szánt arra, hogy cseh hivatalnokokat a Gripen-beszerzésről győzzön meg. A nyári botrány hírére a magyar parlamenti pártok azonnal vizsgálóbizottság összeállítását szorgalmazták. Végül Szekeres Imre honvédelmi miniszter javaslatára állt össze a bizottság. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, a bizottság elnöke lapunknak elmondta: éppen a napokban kérte a miniszterelnöktől a bizottság működésének egy hónapos meghosszabbítását, de ez független a svéd főügyész bejelentésétől. Sőt, mint mondta, a svédek azt jelentenek be, amit akarnak, ebbe nincs beleszólása a minisztériumnak vagy a bizottságnak. Vadai hozzátette: minden bizonnyal megvannak a nemzetközi jogi eszközök arra, hogy a svéd főügyészség itt is nyomozzon.

A bizottság munkájával kapcsolatban Vadai Ágnes lapunk kérdésére elmondta, hogy megvan az eddigi tevékenységükről készült jelentés nyers változata, amelyben olyan elemek vannak, amelyek szükségessé teszik a további tényfeltárást. Arra a kérdésünkre, hogy törvénysértésre utaló tények vagy feltételezések vannak-e a jelentésben, kitérő választ adott. Mint mondta, a pénzügyi tranzakciókban és a repülőgépek méretezéséhez szükséges dokumentumokban találtak, vagyis éppenséggel nem találtak adatokat. Vadai azért kérte a miniszterelnöktől a bizottság működésének meghosszabbítását, hogy a fennmaradó időben azt vizsgálják, "amit eddig nem találtak, azt miért nem találták".

Vadai Ágnes szerint minden bizonnyal megvannak a nemzetközi jogi eszközök arra, hogy a svéd főügyészség itt is nyomozzon.

HOZZÁSZÓLÁSOK