Gripen-bizottság: nem tudnak jelenteni

Október 15-ig folytatja munkáját a Gripen-beszerzéseket vizsgáló bizottság.
Plankó Gergely, 2007. szeptember 12. szerda, 17:07
Fotó:

A kormánybizottság munkájának folytatására azért van szükség, mert a testület tagjai az eredetileg kitűzött szeptember 25-ei határidőre nem tudnak hiteles és szakmailag elfogadható jelentést letenni az asztalra - jelentett be Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár, a bizottság elnöke.

A bizottság munkája során törvényességi, célszerűségi, pénzügyi és katonai gondokat egyaránt talált, de ezeket egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Az öttagú bizottság egyik tagjának átvilágítása jelenleg is zajlik, ezért ő eddig meg nem kezdhette meg a munkát. Búzáné Szabó Mária lemondásával megüresedett posztot pedig Aradi Flórián nemzetbiztonsági szakértő veszi át. Októberben parlamenti bizottság felállítását tervezik a kérdés vizsgálatára.

Amint arról korábban beszámoltunk, Magyarországra is kiterjesztette a vizsgálatokat a cseh Gripen-beszerzés esetleges korrupciós ügyében nyomozó svéd ügyészség.

Vadai Ágnes a NAPI Gazdaságnak kedden azt mondta, a pénzügyi tranzakciókban és a repülőgépek méretezéséhez szükséges dokumentumokban találtak, vagyis éppenséggel nem találtak adatokat. Vadai azért kérte a miniszterelnöktől a bizottság működésének meghosszabbítását, hogy a fennmaradó időben azt vizsgálják, "amit eddig nem találtak, azt miért nem találták".

HOZZÁSZÓLÁSOK