Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bevándorlási hivatal precízen, szakszerűen és törvényesen adott tájékoztatást Nikola Gruevszki menekültügyi eljárásáról. A hivatal soha nem mondhatja el az eljárás részleteit, csak az ENSZ-nek. A menedékkérőt viszont nem köti ez a titoktartási kötelezettség, így akár a sajtón keresztül elmondhatja, például hogy milyen módon akar érvényt szerezni kérelmének - mondta Pintér Sándor.

A belügyminiszter az MTI beszámolója szerint az újságíróknak bemutatta azt is, milyen a határozat, amit egy menekültügyi kérelem elbírálásakor meghoznak. Elmondása szerint annak nincs olyan indokoló része, amely egyes cselekményekre kitér, csak törvényi helyeket tartalmaz. Így a sajtóban megjelent indok, arról, hogy mire alapozta a hivatal döntését, "az nem lehet valós".

Pintér Sándor szerint a tények ismerete nélkül hozott következtetések miatt hívták össze a bizottság szerdai ülését, amelyen azért is vett részt, mert fontosnak tartja, hogy a bizottság tekintélyét megőrizzék. A bizottság és a Belügyminisztérium közötti kapcsolattartás eddig kiváló volt. A belügyminiszter szerint munkatársai a törvényeknek és legjobb tudásuknak megfelelően, esküjükhöz híven adtak megfelelő választ.

A menekültügyi eljárásban a törvény a hatóságokat kordában tartja és titoktartásra kötelezi. A menedékkérőt nem. Ez magyarázatot adhat arra, hogy mik jelentek meg a különböző sajtótermékekben.

Mirkóczki Ádám a testület jobbikos elnöke pozitívnak nevezte, hogy a belügyminiszter személyesen jelent meg a bizottság ülésén. Az ügynek van nemzetbiztonsági relevanciája: ki kell derülnie, hogy volt-e a magyar hatóságoknak akár titkosszolgálatoknak szerepe, történt-e törvénysértő cselekmény, lehet az Európai Unióban egy köztörvényes bűnözőt menekültügyi eljárás keretében befogadni.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, a múlt héten nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetésének letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá. A politikus múlt kedden a Facebook-oldalán közölte, hogy Budapesten van, és politikai menedékjogot kért a magyar hatóságoktól. Majd kedden a Facebook-oldalán megerősítette, hogy megkapta a menekültstátuszt Magyarországon.