Gulyás Gergely: december 27-én elindul az oltás Magyarországon

Első körben az egészségügyi dolgozók oltása kezdődik meg december végén, kéri a kormány a lakosságot, hogy regisztráljon az oltásokra. Az iparűzés adó felére csökkentése nem súlyos veszteség az önkormányzatoknak az állam szerint - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi kormányinfón.
Szabó Dániel, 2020. december 22. kedd, 10:59
Fotó: hirado.hu

Túl vagyunk a fertőzési hullám tetőzésén, remélhetőleg ezt a halálozási adatok is követik majd - mondta el a kancelláriaminiszter a tájékoztató elején az elmúlt napok koronavírus-statisztikái szerint, aki szerint egyértelműen túl lehet Magyarország a járvány csúcsán.

Szentestét nem számítva január 11-ig továbbra is fenntartják a kijárási tilalmakat, Gulyás Gergely azt is kérte, hogy az emberek ezeket továbbra is tartsák be. Kérdésre válaszolva a miniszter arról is beszélt, hogy a járványügyi szakemberek modellezték, hogy milyen következményekkel járhat a kijárási korlátozások feloldása szentestekor, ezek viszont különösen magas kockázatot nem mutattak ki.

A vakcinák kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztérium arról tájékoztatta a kormányt, hogy december 27-től a Dél-pesti Centrumkórházban már megkezdődhet az egészségügyi dolgozók oltása, legalább 5500 vakcina érkezik. Sok még a bizonytalanság, hogy miként folytatódhat tovább a vakcinaprogram. Arra lehet számítani, hogy a Pfizer-féle készítményből még december végén is újabb szállítmányok érkezhetnek. De továbbra is vizsgálják a kínai és az orosz vakcinák bevethetőségét, de az engedélyeztetési eljárás az Európai Uniótól függ.

"Mindenkit szeretnék arra kérni, ha szeretne résztvenni az oltási programban, akkor regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon" - tette hozzá a kancelláriaminiszter, aki azt mondta, hogy 300 ezren már éltek a jelentkezési lehetőséggel.

Eddig összesen 17,5 millió oltóanyagot kötött le a kormány, de az egész világ versenyzik a készletekért, ezért is kötöttek le ilyen bőséges mennyiséget.

Marad a moratórium

A hitelmoratóriumot továbbra is kérheti, aki 2020 márciusában már rendelkezett hitelt. 2,5 millió magyar család érintett, 56 százalékuk él is a törlesztési kötelezettség felfüggesztésével - ismertette az adatokat a miniszter, aki szerint ez a sok százmilliárd forint így az embereknél marad, ami segíti a gazdaságot is.

Összesen 987 ezer vállalkozás élhet a cégekre vonatkozó moratórium lehetőségével, közülük 48,5 százalék ki is használta ezt, ami azt jelenti, hogy a 10 ezer milliárdos 41,7 százalékára áll fenn moratórium. "Nyilvánvaló, hogy a bankok nem örülnek ennek a lehetőségnek, korábban, a kormány döntését megelőzően küldtek tájékoztatókat, de teljesen mindegy, hogy ezekben mi áll" - magyarázta Gulyás, aki hangsúlyozta, hogy nem kell fizetniük az érintettek.

Nem fáj a kormány szerint az ipa bevétel csökkenése

A kisvállalkozók iparűzési adójának felére mérséklésével 150 milliárd forint maradhat az érintett cégeknél.

"Ha megnézzük az ipa-bevételek alakulását, akkor 2019-ben az önkormányzatok 800 milliárd forint bevételhez jutottak, míg 2011-ben 460 milliárd forintjuk származott az adóból. A következő évre vonatkozóan az önkormányzatok a 2018-as bevételi szinten maradnak a mostani elengedéssel" - magyarázta a miniszter, aki szerint a 25 ezer főnél nagyobb helyhatóságokkal készek egyeztetni.

Reméli a kormány, hogy a mostani intézkedések segítik azt, hogy a nehéz helyzetben a családok és a vállalkozások a felszínen maradjanak.

A lakóingatlanok áfája kapcsán egyértelműsítette, hogy 2020. decemberéig kell építési engedéllyel bírni az 5 százalékos áfához, a beruházást 2026. végéig be kell fejezni. A rozsdaövezeti ingatlanokra ez nem vonatkozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2020.12.22 13:06

Október eleje óta várom , többszörösen veszélyeztetettként ( életkor, betegség ) , hogy influenza oltást kapjak !
Hol vannak az influenza oltások ? A megjelent adatok szerint , kb. 10 millió emberre a hazai Fluart és a Sanofi
Vaxigrip influenza oltásból összesen 1.4 millió volt az országban ! Akadémikusok szerint, ezen oltás újragyártása
kb. 5-6 hónapot venne igénybe ! Tehát ebben a szezonban több mint 8 millióan influenza oltás nélkül maradnak !
A Covid vakcinák nem váltják ki az influenza oltásokat ! Abból,hogy az orbáni rezsim 2021 végéig tolja ki az un.
veszélyhelyzetet, arra is lehet következtetni,hogy az ország lakóinak többsége csak a jövő év vége felé juthat
Covid oltáshoz ! Nem lesz egyszerű az emberek Covid oltása,már csak azért sem, mivel mindenkinek kettő
Covid oltást kell kapnia ! Az is egy érdekes helyzetet okozhat,hogy a belga szakminiszter elszólása szerint a
Pfizer oltásnak 12 dollár a másik amerikai oltásnak a Modernának 18 dollár a darabja ! Ezeket az árakat nézve,
könnyen lehet,hogy az emberek többségének csak más, olcsóbb oltások jutnak majd !
Ha csak nem az lesz a Covid oltással a helyzet, mint az influenza vakcinával !?
Szomorú,hogy egy ilyen világjárvány akkor ért el el hozzánk ,amikor egy PR kormányzat regnál !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dalia7, 2020.12.22 11:54

A párttitkár elvtárs, akit manapság miniszternek neveznek kinyilatkozta, mi jó a népnek és mi nem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html