Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány a korábbi bejelentésnek megfelelően új szabályokat vezet be: a külföldi helyzet megvizsgálása alapján döntöttünk. Európában a járvány második hulláma elkezdődött, az adatok sok szempontból április, május végére emlékeztetnek - vezette fel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a korlátozó intézkedéseket. Mint mondta, Magyarországon bár jobban állunk, mint külföldön, de egyértelmű, hogy nőtt a fertőzöttek száma a júliusi adatokhoz képest.

A fertőzések eredete túlnyomórészt külföldi. A legnagyobb veszély az, hogy a vírus a munkahelyeket, valamint a nyugodt iskolakezdést nehezíti meg, ennek fényében döntöttek az új szigorításokról, külön kiemelve, hogy a legkitettebb időseket is védeni próbálják. Ugyanakkor egyelőre nem tervez a kormány külön vásárlási idősávot létrehozni a 65 évnél idősebb korosztálynak - mondta Gulyás.

"Az Operatív Törzs ezek fényében arra tett javaslatot, hogy a határvédelmi szabályokat a márciusi szintre szigorítják: szeptember 1-től külföldi állampolgár nem léphet be az országba. A magyar állampolgárok két negatív teszt bemutatásáig, vagy legfeljebb 14 napra hatósági karanténba kerülnek szeptember 1-től, ha külföldről térnek haza" - jelentette be Gulyás, aki azt mondta, hogy szombaton jelentik be a részletszabályokat.

Ha valaki kontaktszemélyként került karanténba, akkor az állam továbbra is megtéríti a vizsgálatok elvégzését, de ha valaki szabad akaratából utazott külföldre, akkor viszont maga viseli majd a tesztek költségeit.

Külföldi teszteket nem fogad el a kormány: csak Magyarországon, igazolt körülmények között levett laborvizsgálatokat vesznek figyelembe!

Egyedi esetek vannak: engedélyezett üzleti vagy diplomáciai úton, katonai kontingens részeként bárki elhagyhatja az országot. A határmenti ingázók esetében annyi változik, hogy újra bevezetik a 30-30 kilométeres sávokat: az ezeken belül élők átmehetnek dolgozni a szomszédos országokba a megfelelő igazolásokkal. Románia és Ukrajna esetében az ottani magas fertőzésszámok miatt ez egyelőre nem megoldható.

Két színkód van. Magyarország zöld, minden más vörös

- foglalta össze röviden a szabályokat a politikus. A most meghozott döntések legalább egy hónapig hatályosak lesznek. Azok felülvizsgálatát a még zajló Nemzeti Konzultáció eredményei alapján teszik meg.

A célunk az az, hogy normális keretek között folyhasson az oktatás. De egyedi hatáskörbe adjuk az intézményeknek, hogy mikor vezetik be a digitális oktatást és milyen rendszerben - közölte a miniszter. A szakminisztérium javaslatcsomagot és ajánlásokat fogalmazott meg az igazgatóknak.

Nem fertőzött a miniszter

Gulyás Gergely egy hétvégi eseményen érintkezett egy igazolt koronavírus-fertőzöttel, ezért hatósági házi karanténban volt. Két negatív tesztje van már, a tisztifőorvos ezért engedélyezte, hogy részt vegyen a pénteki kormányülésen. A laborvizsgálatok költségét a miniszter állítása szerint megtérítette.

Megtartják az UEFA Szuperkupa-döntőt

"Egy megoldást látunk: a futballdrukkerek akkor léphetnek be az országba, ha két negatív tesztet hoznak. A reptérről rögtön a meccsre visszük őket, ha annak vége, akkor vissza visszük őket a repülőtérre" - mondta el Gulyás Gergely a szeptember 24-én Budapesten rendezett európai klubfocis eseményről.

A Puskás Aréna befogadó képessége 67 ezer fő, így körülbelül 20 ezren lehetnének majd jelen a helyszínen. Ebből a Bayern München és a Sevilla szurkolója lenne 3-3 ezer fő. Németországban a fertőzési szintek egyelőre nem magasak, nem úgy a sárga besorolásban lévő Spanyolország. Gulyás szerint egyeztetnek az UEFA-val, hogy lehet nézőkkel megtartani a meccset, de még minden kérdéses, ahogy a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem lehet négy héttel előre tervezni.

Orbán maximálisan eleget tett a kijelentésének

Gulyás Gergely Orbán Viktor horvátországi nyaralását nem tartja elfogadhatatlannak, szerinte ennek körülményeiről és a döntéséről a miniszterelnököt kell megkérdezni.

A miniszterelnök úr azt mondta, "több Balaton, kevesebb Adria". Ennek maximálisan eleget tett, mert többet volt a Balatonon

- fogalmazott a tárcavezető.

Szijjártó luxusnyaralása: no comment

Szijjártó Péter luxusjachtos nyaralását továbbra sem akarta kommentálni a politikus. Annak kapcsán, hogy a külügyminiszter megtiltotta beosztottjainak és kirúgást ígért nekik, ha home office-ban akarnak dolgozni, azt mondta, hogy Gulyás a saját tárcájában az időseket és a veszélyeztetett kollégákat hazaküldte, de a minisztériumok szigorú munkaügyi előírások szerint működnek, ezeket kell betartani.

Azt nem akarta kommentálni, hogy Szijjártó Péter egy ismert, közbeszerzéseken sikeres vállalkozó, Szíjj László hajóján volt a családjával. Szerinte ezeket a kérdéseket a kollégájának kellene feltenni, a körülmények ismerete nélkül nem lát okot korrupciós gyanúkra.

Arról a hétvégi, Baross-Schaller Ernő helyettesállamtitkár kúriájánál tartott rendezvényről, amelyen több kormánypárti politikus is részt vett, és jelen volt a fertőzött Hollik István fideszes kommunikációs igazgató is részt vett, Gulyás azt mondta, hogy csak két kormánytag volt jelen. Ő és Hollik. Varga Judit igazságügyi miniszter nem volt jelen, a politikus a Brüsszelből hazatérő EP-képviselővel, Trócsányi Lászlóval találkozott, aki szintén igazoltan koronavírusos. A miniszterasszony még nem kapta meg, második negatív teszteredményét, ezért ő még karanténban van.