Gulyás Gergely: 55 milliárd hiányzik a kórházak finanszírozásából

A kormány szerint a 70 milliárdos kórházi adósságból 55 milliárdnyit okoz a forráshiány, az adósságképződés megállítása érdekében ezt az idei költségvetésből biztosítják. Az adósság fennmaradó része menedzsmenthiba. A felhalmozódott adósságból a 100 millió forint alatti követeléseket, ott ahol ezt megalapozottnak tartják, még a héten kifizetik, illetve már ki is fizették - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón.
Szepesi Anita, 2020. február 13. csütörtök, 17:17
Fotó: Getty Images

A Portfolio által nyilvánosságra hozott egészségügyi reformcsomagot a kormány már tárgyalta egy alkalommal, azóta voltak benne módosulások - válaszolta az Mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely. A csomag bevezetésére folyamatosan, ettől az évtől sor kerül, de vannak még nehézségek, például a a finanszírozás alapjául szolgáló pontrendszer átalakításához is szakmai grémiumoknak kell összeülni.  "Örülünk, ha év végére megvan" - fogalmazott az intézkedésekről Gulyás.

Az adósságképzés megszüntetése kapcsán kifejtette, felmérésük szerint az adósságból 55 milliárd forint írható a forráshiány számlájára, így ezt az összeget az idei költségvetésből rendszeresen, ha lehet, havonta biztosítani kell. Ha ezt bevezetik, jobban láthatóvá válik, hogy milyen súlyú a menedzsmenthiba az adósságok termelődésében.

A tavaly felhalmozódott adósságok közül a 100 millió alatti beszállítói követeléseket, illetve azokat, amelyeket meglapozottnak tartanak, még a héten kifizeti, illetve már ki is fizette a kormány. A nagy beszállítókkal még tárgyalnak, ezért azt nem kívánta kommentálni a miniszter, hogy a kormány a tőkeköveteléseinek 20 százalékának elengedését kéri.

A Népszava reformcsomaggal kapcsolatos kérdésére válaszolva Gulyás Gergely kifejtette, az aktív kórházi ágyak kihasználtsága 67-68 százalékos, itt van tere a kapacitáscsökkentésnek, de ez semmilyen módon nem függ össze a várótermek és szociális helyiségek kifestésével.

A miniszter adósságrendezés kapcsán tett kijelentései meglepetésként érték a beszállítók jelentős részét képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkárát. Lapunk kérdésére Rásky László úgy fogalmazott, egyik szeme sír, a másik nevet, s ugyan örül, de nem is nagyon érti ezt bejelentést, ami biztosan rossz megoldás. A szövetség szerint ugyanis senki se eshet külön elbírálás alá. A tárgyalások során a beszállítók nem kaptak formális ajánlatot, csupán azzal lettek elbocsátva, hogy gondolkozzanak, s egy-két nap múlva jelezzenek vissza telefonon. Ha ezt az ajánlatot most nem kommentálja a miniszter, akkor felmerül a kérdés, hogy azt a tárgyaló vajon milyen felhatalmazás alapján tette - vetette fel Rásky.

A főtitkár a 100 millió alatti követelések meglapozottságának felvetését is furcsállta, mert információi szerint ezt a nagy adósoknál sem vizsgálták, úgy tudja, hogy egyetlen tétel ellenőrzésére sem került sor, vagyis a kormány semmit nem tett azért hogy a saját maga által megszabott kritériumrendszernek megfeleljen. A kisebb követelések megalapozottságának ellenőrzése és az eheti határidő együtt biztosan nem tartható - mondta Rásky, aki politikai nagyotmondásként értékelte, hogy a beszállítók ezen a héten ki lesznek fizetve. Ráadásul az adósságrendezésre szánt 42,8 milliárd forint még meg sem érkezett meg az intézményekhez, ahonnan tovább kellene utalni a beszállítóknak, arról nem is beszélve, hogy ki és mikor fogja őket tájékoztatni arról, hogy kit lehet kifizetni - vetette fel a szakember.

Mindettől függetlenül rendkívüli módon üdvözölik, hogy a kormány rájött, hogy a politikai boszorkányüldözéssel a magyar kkv-kat teszi tönkre - fogalmazott az OSZ főtitkára. Véleménye szerint  ezt a központosított adósságrendezést mindenestül és nagyon elszúrták, ami szerinte a területért felelős miniszter felelőssége.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

toferi41@freemail.hu, 2020.02.14 16:18

Ha hiányzik a kormány szerint is 55 milliárd, akkor tegye be, hogy ne hiányozzon.
A kórházi adósság egyeztetést semmiképpen nem nevezném adósság rendezésnek, inkább hatalommal való visszaélés az amit a kórház helyett eljáró minisztérium csinál, mert részletes egyeztetés, tételes, az nem történik.Az pénzügyminisztérium a hasára üt, kitalálja hogy engedjenek 20%ot a szállítók, és vár.Vár mert kiakarja véreztetni azokat, akik csak az árújuk ellenértékét merik kérni, és gondolom a kamatot , ami törvény szerint a késedelmes kifizetés után jár!Hogy ezek után ki hogyan fog szerződni az állammal fontos, az egészségügy számára stratégiai eszközök szállítására, arra kíváncsi vagyok!Leteszik a pénzt , az eszközök ellenértékét letétbe, vagy megint hozomra adják az árút, utána meg kuncsorognak a járandóság kifizetése iránt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.02.13 21:45

"55 milliárdnyit okoz a forráshiány"

Milyen forráshiány? Ez egy negyed Puskás-aréna ára, 10-15 éhbérért dolgoztató multi - vagy hazai oligarcha - "támogatása", 5-10 ruandai, burundi, bengáli banánmajomköztársaság "fejlesztése", soroljam? Ja, hogy ezek fontosabbak boxos királyunk és szavazói számára? Akkor nem szóltam egy szót se...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.02.13 21:28

Ahhh!

Mily finoman beismerték a gerinctelen fidesznyikek, hogy forrásokat vontak ki az eü-ből és még koplaltatták is a szférát?!

Baj lesz ekkora igazmondással!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.02.13 18:09

Akkor államcsőd, hiszen a kórházakat az állam, a kormány privatizálta,, felügyelete alá vonta,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html