Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orvosi bérek megduplázásáról tárgyal a kormány - írta tegnap az Origo. A Magyar Orvosi Kamara (MOK) által elkészített javaslatcsomagban a jelentős orvosi béremelés mellett a hálapénz büntetőjogi betiltása is szerepel. A portál információi szerint a kormány hajlik a kamara javaslatainak elfogadására, az orvosi béreket megduplázzák, 120 százalékos béremelés jöhet.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely a béremeléssel kapcsolatos kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a kormány az orvoskamara javaslatait megtárgyalta, tárgyalási alapnak tekinti, de döntés még nem született róla. Százalékos találgatásokba nem szeretnék belemenni, de a kormány nyitott arra, hogy a MOK javaslatát, vagy egy ahhoz nagyon közeli javaslatot elfogadjon - fogalmazott Gulyás.

Ha lesz megállapodás, számolnak vele, hogy ez több százmilliárd forint költségvetési kiadást jelent. (A MOK-javaslat 3-500 milliárdos költségvetési fedezettel számol.) Ugyanakkor hozzátette, hogy a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban minden eddiginél nagyobb a bizonytalanság.

Az operatív törzs vezetője, az Emmi miniszter és a MOK elnök ma egyeztet, remélhetőleg közös megoldást fogunk találni, ami elfogadható a kamarának is és finanszírozható is - mondta Gulyás Gergely.

A hétvégén Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztet a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége, miután tegnap a kormány tárgyalta a köztestület javaslatcsomagját az egészségügy átalakításáról, amelynek hangsúlyos eleme az orvosbérek emelése és a hálapénz megszüntetése - értesült a MedicalOnline.

A jövő évtől emelkedhet a közfoglalkoztatottak bére, annak mértéke még kérdéses, a kormány egyelőre nem döntött az ügyben - számolt be Gulyás Gergely.

A miniszter szerint a 3 gyerekes anyák szja-mentességére a költségvetés jelenlegi helyzetében nehéz lenne forrást találni. Egy kérdésre válaszul pedig arról beszélt, hogy 2021. januártól nem csökken 10 százalék alá a személyi jövedelemadó mértéke, ennek esélye nulla.