A kormány azt szeretné, ha a győri Audi-sztrájk esetében megegyezés születne, de a kormánynak nincs eszköze a megegyezés kikényszerítésére - fogalmazott Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az vezetett a munkabeszüntetéshez, hogy a német autóipari cégek között bérverseny alakult ki.

"A vitában a kormány nem vesz részt. Törvényes keretek között lehet sztrájkolni. Annak örülne a kormány, ha a magyar munkavállalók minél magasabb bérért dolgozhatnának a gyárban. Országos, általános sztrájkra nincs esély" - mondta Gulyás Gergely. A gyárban jelenleg teljesen leállt a munka. Csütörtök reggel hat órakor az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) által meghirdetett egy hetes sztrájk elkezdődött.

A szakszervezet követelése tartalmazza, hogy bérmegállapodást egy évre rögzítsék, úgy, hogy az alapbéremelést kombinált béremelés alkalmazásával 18 százalékkal, de minimum 75 ezer forinttal emeljék meg. Ezen felül az alapbérbe a mozgóbér négy százalékát építsék be, kapjon minden munkavállaló egy hónapban egy teljes szabad hétvégét, a gyermekek és az életkor után járó szabadságokkal pedig a munkavállaló rendelkezhessen. A választható béren kívüli juttatás keretösszegét a jelenlegi 620 ezer forintról 787 ezer forintra növeljék, fejlesszék tovább a lojalitás bónuszt és vezessék be a jubileumi bónuszt.

Az Audi két év alatt húsz százalékos béremelést javasolt, január 17-én azonban a korábbi ajánlathoz képest "közel azonos mértékű", új tartalmi elemekkel kiegészített ajánlatot adott át az érdekképviseletnek. Ezt az ajánlatot a bértárgyaló delegáció nem fogadta el.