Gulyás: Hiba volt, hogy titkosítani próbálták az MNB-alapítványok pénzét

Helyes, hogy az MNB alapítványokat működtet, ugyanakkor hiba volt, az Országgyűlés titkosítani próbálta e társaságok gazdálkodását - mondta Gulyás Gergely, a parlament törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke sajtótájékoztatón.
MTI, 2016. április 24. vasárnap, 18:38
Fotó: Napi.hu

Gulyás az MNB alapítványainak költéseire vonatkozó kérdésekre válaszolva elmondta, a jegybank Matolcsy György vezetésével kiemelkedően jó teljesítményt végez. Az ország "sok százmilliárd forintot nyert azon, hogy egy új jegybanki politika váltotta fel az előző.

A parlament kedden dönt arról a javaslatról, amely lehetővé teszi, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrizze a jegybank alapítványait. Én is látom azt, hogy nem csupán Kész Zoltán programját, hanem az egyik legnagyobb balliberális internetes hírportált is az MNB finanszírozta - mondta Gulyás Gergely a VS.hu portálra utalva, majd hozzátette, tudomásul veszik, hogy ezek "pártok felett álló döntések voltak", amelyekkel a döntések meghozóinak kell elszámolniuk.

A Fidesz várhatóan a jövő héten benyújtja az Országgyűlésnek a terrorveszélyhelyzetre vonatkozó különleges jogrendet létrehozó alkotmánymódosító javaslatát, amelyet így a két hét múlva kezdődő ülésén kezdhet tárgyalni a parlament - erősítette meg Gulyás. Az Országgyűlés már tárgyalja a belügyminiszter azon törvénymódosító javaslatcsomagját, amellyel a hatóságok a jelenleginél hatékonyabban észlelhetik a terrorveszélyt. A kabinet a változtatásokkal több pénzt fordít a rendvédelmi, titkosszolgálati és terrorelhárítási szerveknek, emellett létrejöhet egy olyan terrorellenes központ, amely összesíti a szervezett bűnözés és a terrorizmus szempontjából lényeges valamennyi információt. A törvénymódosító csomagról konstruktív ötpárti tárgyalások folytak, így azt remélik, hogy az indítványt egyhangúlag támogatják majd a frakciók.

Az alaptörvény módosítása ezzel párhuzamosan azért szükséges, hogy a katonaság is bevethető legyen azokban az esetekben, amikor a hatóságok jelentős és közvetlen terrorveszélyre utaló bizonyítékokat találnak, annak elhárítására pedig a rendőrségnek nincs elegendő ereje - mondta Gulyás, aki szerint az alaptörvényben jelenleg is szereplő szükségállapot ezzel szemben csak arra az esetre ad megfelelő cselekvési alapot, amikor egy terrorcselekmény már be is következett.

HOZZÁSZÓLÁSOK