Gúnyolódik a magyar kormányon a Financial Times

Szarkasztikusan kezdi és ugyanúgy fejezi be a magyar GDP-adatról szóló tudósítását a Financial Times, amely ugyanakkor 50-50 százalékra adja a Fidesz hatalmon maradását 2014-ben.
NAPI, 2013. február 15. péntek, 11:31
Fotó: Napi.hu

Ó Istenem! A lelkesítő beszédek és az optimista jóslatok, a szalagátvágási ceremóniák és a stratégiai szövetségek megkötése ellenére a kormány és minden olyan vállalat között, amely hajlandó nyelni egyet, és aláírni a szerződést, annak ellenére, hogy az autógyártás valós lökést ad a gazdaságnak, szóval mindezek ellenére Orbán Viktor 2010-es fülkeforradalmának, majd az azt követő unotrodox gazdaságpolitika 33 hónapjának keserű következményei nagyon is nyilvánvalóvá váltak. Ezzel a körmondattal kezdi a Financial Times a magyar GDP-adatról szóló cikkét.

A szövegbe belinkelték az Orbán Viktor egyik januári rádióinterjújáról szóló tudósítást, amelyben a kormányfő arról beszélt, hogy Magyarország 2013-ban az emelkedés pályájára áll, illetve a Richter Gedeon és kormány stratégiai együttműködési szerződésének aláírásáról szóló tavaly novemberi cikket, amelynek konklúziója szerint Budapest attól tart, hogy a nagyvállalatok kivonulnak Magyarországról, illetve Orbán és a környezetében lévők soha nem dolgoztak a vállalati szektorban, ezért fogalmuk sincs, hogyan működik az üzleti világ.

Ami jó, az is mázli

A magyar gazdaság 2,7 százalékos negyedik negyedéves év/éves zuhanása még mélyebbre nyomta az országot a recesszióba - folytatódik a tudósítás, amely idézi az OTP Bank 2,1 százalékos előrejelzését, jelezve, hogy a piacot is meglepte a vártnál is sokkal rosszabb adat. Peter Attard Montalto, a Nomura régiós ügyekkel foglalkozó elemzője keményebb önkritikára kényszerült: az 1,5 százalékos mínuszról szóló előrejelzésünket elfújta a szél - ismerte el. A forint semmi perc alatt egy százalékkal gyengült az euróval szemben, elvesztve azt a nyereségét, amelyeket a hét közepén lezajlott sikeres kötvényaukció után összeszedett.

A jó hír az volt, hogy az éves infláció 3,7 százalékra szelídült, ami reményt nyújt arra, hogy 2013-ban három százalékra mérséklődhet. Ezzel 2001 óta először teljesülhetne a jegybank inflációs célkitűzése. A jó hírben a rossz hír azonban az, hogy mindez inkább szerencsés számtani körülményeknek, mint alapvető gazdasági folyamatoknak köszönhető. Találkozott a magas bázisadat - a tört nevezője -, például az egy évvel ezelőtti áfaemelés, illetve az idei rezsicsökkentés, azaz a tört alacsony számlálója.

Takaríthatnak maguk után

Az FT idézi a Raiffeisen elemzője, Török Zoltán véleményét, amely lényegében a hazai sajtóban tegnap megjelent álláspontokat tükrözi. Török úgy véli, hogy az elmúlt év utolsó negyede főként a siralmas decemberi ipari termelési adat miatt hozott súlyos visszaesést, és 2013 első három hónapjában javulhat a helyzet. Ebben segíthet, hogy a mezőgazdaság pozitív meglepetéssel szolgálhat, a háztartások reáljövedelmének emelkedése a fogyasztás emelkedéséhez vezethet és az export nyerhet az autóipar gyorsításán. Ennek ellenére 2013 egészére továbbra is 0,5 százalékos GDP-csökkenést vár.

Rossz hír a kormánynak, hogy az Európai Bizottság jövő csütörtökön esedékes országjelentése úgy találhatja, hogy a költségvetési hiány 2013-14-ben három százalék fölé kerülhet. Így a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás - amitől Budapest igyekszik szabadulni - érvényben maradhat. A miniszterelnök azzal vigasztalódhat, hogy az ellenzéki pártok bő egy évvel a parlamenti választások előtt leginkább egymással harcolnak, nem tudtak összefogni ellene. Ha azonban Orbánt és a Fideszt újraválasztják jövő tavasszal, akkor nagy szükségük lesz rá, hogy azok az új autó-összeszerelő futószalagok túlórában és felpörgetett tempóban termeljenek - céloz a növekedési deficit ledolgozásának sürgető kényszerére az FT.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Attila99, 2013.02.18 10:37

2013 a növekedés éve. Hahaha. 2012 volt az elrugaszkodás éve? Sikerült elrugaszkodni a valóságtól teljesen. Igaza van az FT-nek abban hogy ezek az emberek soha nem dolgoztak az üzleti szférában. Sajnos ilyen szakbarbárok vezetik az országot. Aminek meg is van az eredménye. 3 éves kormányzásuknak köszönhetően, már mínuszban a GDP. Az államadósság a most felvett 3,2 md dollárnyi kötvénykibocsátással újra 82 % fölé emelkedett. Akkor mire is olyan nagy a pofátok fidesznyikek? Egy ideig a szart is el lehet adni sikerként, de nemsokára kiborul az egész és remélem borul vele az összes rohadt narancs is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.02.18 10:13

@Kotkodus: '89-től sz@r az összes qurmány gazdasági programja.. a szovejt levette őket mint a használt szros gatyát az usa + eu nem vette fel az orosz sz@ros gimnasztorkáját, így az összes szhazi magyar le és fel veszi a sz@ros pufajkát...a tetveket és bolhákat egymásnak adják át négy évenként ígya sz@ros magarisztán már senkinek nem kell...vitya volt auz utolsó mohikán aki még a véngry dögön tudott keresni...az egész szegfűsfidesz egy hiénák és dögevők gyülekezet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.18 10:05

@justice: Milyen szerencse, hogy maga ennyire okos és körültekintő!

Milyen kár, hogy a koménisták nem halgatnak magára!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice, 2013.02.17 15:47

@oli75:Ugyanúgy mint a választási rendszer amit rendszerváltáskor kiagyaltak asárdobálás is visszahullik rájuk.Ha én lennék ellenzékben sokkal körültekintőbb,együttműködőbb lennék.Erre a bal nem képes mint amikor hatalmon voltak le volt ejtve az ellenzék.Meglepetést csak a saját szavazóik okoztak akik nem mentek el szavazni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2013.02.17 15:19

@USE: Ócska újság az FT.

Mindenkinek kurucut!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html