Milliós fizetésemelést kapnak az állami szervek és hivatalok vezetői

Több mint egy tucat állami szerv, hivatal vagy intézmény vezetője és helyettesei részesülhetnek hatalmas fizetésemelésben egy kormánypárti törvényjavaslat szerint - adta hírül a Blikk.
Domokos Erika, 2019. december 3. kedd, 11:59
Fotó: Shutterstock

Egyes vezetők két-, háromszoros illetményemelésnek örülhetnek. Ha a parlament megszavazza az indítványt, január elsejétől kaphatják a brutálisan megemelt fizetéseket az érintettek.

Ez "csak" kiigazítás

A törvényjavaslat indoklásában kiigazításnak nevezte Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az illetményemeléseket. A Blikk kérdésére a tárca bővebben megmagyarázta a tervezett intézkedéseket: "A javaslatban szereplő béremelés a kormánytól független alkotmányos intézményekről szól, mint például Gazdasági Versenyhivatal, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósága vagy a Magyar Tudományos Akadémia, amelyek vezetőinek fizetése évek óta változatlan" - közölte a lappal a Miniszterelnökség.

A jogszabállyal a különleges jogállású szervekről és az általuk foglalkoztatottak jogállásáról szóló törvényt is módosítják, amely alapján nemcsak a vezetők fizetése emelkedhet, hanem lehetőséget biztosít az alkotmányos szervek számára, hogy bérfejlesztést hajtsanak végre kollégáik esetében is.

Vezetői fizetések (forint/hó)
SzervezetEnnyit kapnakEnnyire emelik
Gazdasági Versenyhivatal1,7 millió
4 millió
Közbeszerzési Hatóság2,6 millió4 millió
Energetikai Hivatal3,29 millió4 millió
Alkotmánybíróság1,5 millió3,8 millió
Köztársasági elnök1,5 millió3,2 millió
Kúria1,5 millió3,2 millió
Egyenlő Bánásmód Hatóság1,5 millió1,9 millió
Alapvető Jogok Biztosának Hivatala1,5 millió1,9 millió
Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság1,5 millió1,9 millió
Magyar Tudományos Akadémia1,3 millió1,9 millió
Magyar Művészeti Akadémia1,3 millió1,9 millió
Nemzeti Választási Iroda997 ezer1,9 millió
Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára893 ezer1,9 millió
Nemzeti Emlékezeti Bizottság661 ezer1,9 millió
Forrás: Blikk, parlament.hu

A legnagyobb nyertesek közé tartozik az Alkotmánybíróság, amelynek az összes tagja sokkal többet fog keresni. Sulyok Tamás elnök illetménye a mostani bruttó 1,5 millió forintról 3,8 millióra emelkedhet - hívta fel a figyelmet a Blikk. Több mint kétmilliós fizetésemelésben részesülhetnek a GVH vezetői, az elnöknek például 1,7 millióról 4 millióra ugrik a fizetése, a helyetteseinek pedig 1,3 millióról 3,6 millió forintra.

A fizetésemelésből nem marad ki Áder János köztársasági elnök sem, aki 1,5 millió forint helyett 3,2 milliót kereshet jövőre, miután Kövér László házelnök fizetésének 110 százalékát kaphatja.

Lehet legitim érveket felhozni a fizetésemelések mellett, de itt inkább a lojalitást jutalmazzák - mondta a lapnak Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.12.03 16:14

Jelzésértékű a dolog!
A főpolgármesteri hivatalban osztódással szaporodnak a csinovnyikok, mint arra a kedves nemzeti konzervatív érzelmű fórumtársak felhívták a figyelmet!
A kormány ezzel ellenkező irányba megy és az állami-kormányzati szerveknél betöltetlen üres vezetői posztok megszüntetéséről döntöttek. A fenti béremelés a korábbi helyettesítési pótlékok alapilletménybe integrálásának eredményei!
:-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2019.12.03 13:52

Kollektíve adómegtagadás kell. Semmit nem fizetni az Orbán-rezsimnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html