A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arra törekszik, hogy a tetemes bírságokat a nagyobb cégek inkább munkahelyteremtő, értékadó programok elindításával váltsák ki - mondta a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Rigó Csaba a Magyar Nemzetnek adott interjújában az MTI összegzése szerint

Ha az eljárás alá vont vállalkozás elismeri, hogy hibázott, és kompenzációt vállal a fogyasztók javára, akkor azt a versenytanács mérlegeli, aminek bírságcsökkentés, bírságelengedés lehet a vége. Egy kiskereskedelmi lánc például elismerte a vétségét, és az eljárás egy 407 millió forint értékű bírsághelyettesítő beruházás vállalásával ért véget, amit a versenyhivatal nyomon követ és utólag is számon kér. Egy másik kereskedelmi cégnél piaci erőfölénnyel való visszaélést állapítottak meg, a lánc azonban egy 1,7 milliárd forintos kompenzációs programot terjesztett a versenytanács elé, amit elfogadtak.

A járvány miatt kiugróan növekszik a panaszok száma, a GVH 2020-ban 30 százalékkal több esetet kezelt, mint egy évvel korábban. Ez összefügghet azzal, hogy a magyar lakosság az európai átlagnál nagyobb százalékban tájékozódik a közösségi médiából. A versenyhivatal tavaly számos rajtaütést, felderítést, házkutatást végzett. Egyik nagy ügyükben a személyzeti tanácsadók piacán kialakult kartellt derítették fel, ahol a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége a versenyt a belső szabályzatában korlátozta a tagjai körében.