GVH: A bankok kartelleztek, a bírságot újraszámolják

A Kúria megállapította, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által vizsgált pénzügyi intézmények kartelleztek, összehangolták stratégiáikat a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésből eredő banki veszteségek csökkentése érdekében, a versenyhivatalnak azonban újra kell számolnia a bírságokat új eljárásban, a Kúria által megadott szempontok alapján, mivel a kiszabott közel 10 milliárd forintnyi bírság kiszámításakor a GVH komoly mérlegelési-számítási hibákat követett el nyolc bank esetében - derült ki a Kúria honlapján kedden közzétett tájékoztatásból.
MTI-Eco, 2016. december 14. szerda, 16:26
Fotó: Napi.hu

A GVH közleményben azt írta, még nem kapta meg az írásbeli ítéletet a Kúriától, így nem áll módjában megbecsülni az új eljárással kapcsolatos feladatait, ugyanakkor törekszik az ügy mielőbbi lezárására. Amíg a Kúria ítéletét írásban nem közli, addig a bírság visszafizetésével kapcsolatos kérdések nem időszerűek - írták.

A Kúria közleménye szerint az a bank, amely mindössze 1 millió forint bírságot kapott, valamint az, amelyik bírságot egyáltalán nem kapott, csak a jogsértés megállapítását vitatta, sikertelenül fordult a Kúriához. E két bank felülvizsgálati kérelme teljes egészében alaptalan volt - olvasható a közleményben.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. végén körülbelül 10 milliárd forint bírságot szabott ki 11 pénzügyi intézményre, egy további bank kartellezését pedig bírság kiszabása nélkül állapította meg. A hatóság megállapította, hogy a bankok a 2011 őszétől 2012 január végéig tartó deviza jelzáloghitelek kedvezményes végtörlesztési időszakában a deviza jelzáloghitelek kiváltására alkalmas forinthitelek visszafogása érdekében összehangolták stratégiáikat. Ennek célja a végtörlesztésből eredő banki vesztességek csökkentése volt azzal, hogy lehetőleg minél kevesebben vegyenek fel forinthitelt devizahitelük kiváltására. Ezt a döntést a megbírságolt bankok közül kilenc és az a bank támadta meg, amely bírságot nem kapott.

A két fokon eljáró alacsonyabb szintű bíróságok, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, majd a Fővárosi Törvényszék a GVH határozatát fenntartották, azt mindenben jogszerűnek értékelték. Az utolsó fokon eljáró Kúria 2016. december 13-án hozott ítéletében a korábban eljáró két bírósággal egyezően megállapította, hogy a bankok kartelleztek, az eljáró bíróságok nem követtek el eljárási hibákat, eljárásaikat tisztességesen folytatták le, és ítéleteiket kellően megindokolták, mindössze a bírságok kiszámolásában tért el értékelésük a Kúria jogi álláspontjától - áll a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK