Egy 42 éves férfit a zebrán elütötte egy autó. A jobb oldali darabos combcsonttörése 1 centiméteres lábrövidüléssel gyógyult, és több helyen, például a combján hegesedés látható, ami funkcionális zavart okoz. A guggolása megnehezült, járása a jobb lábára enyhén sántító, a lépcsőjárása nehezített. A baleseti eredetű egészségkárosodása 29 százalékos, abban érdemi változás nem várható.

A biztosító - a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) alapján - kifizetett a sérültnek 2,3 millió forintot, de ő ezt kevésnek tartotta, ezért bírósághoz fordult. Egyrészt háztartási kisegítői járadék címén, másrészt mezőgazdasági kisegítő járadék címén kért havi 15-15 ezer forintot, a nem vagyoni kártérítést pedig kérte felemelni 4 millió forintra.

Az elsőfokú bíróság reálisnak tartotta a kért összegeket, tehát megítélte a kétféle járadékot (kétszer havi 15 ezer forintot) a kérelem időpontjától, továbbá az addig eltelt időre kétszer 1 millió 50 ezer forintot állapított meg. Jogosnak tartotta a 4 millió forint nem vagyoni kártérítést is. A sérültnek kisegítőt kellett fogadnia egy ideig a háztartása ellátáshoz, és a tűzifát továbbra sem tudja maga behordani, továbbá a kertészeti munkában is segítségre szorul. Ezért jár neki a háztartási- és a mezőgazdasági kisegítő járadék is, amely a 15-15 ezer forintban nem túlzott - áll az indoklásban.

A biztosító fellebbezett és rá nézve előnyös jogerős ítélet született a másodfokú bíróságon. A havi 15-15 ezer forintos kétféle járadék jogos a kérelem időpontjától. A megelőző időre viszont a ház körüli kisegítői járadék címén csak 90 ezer, míg a mezőgazdasági kisegítői járadék címén csak 45 ezer forint jár neki. Ez úgy jött ki, hogy a háztartásban 6 hónapig szorult segítőre, erre az időszakra egy összegben jár a hatszor havi 15 ezer forint. A mezőgazdasági járadék pedig azért a fele az előbbinek, mivel annak a hat hónapnak egy része télre esett. A nem vagyoni kártérítést pedig 3 millióra csökkentette a másodfokú bíróság.

A jogerős ítélet felülvizsgálatát a sérült kérte a Kúriától, de rosszabbul járt, mintha elfogadta volna azt. A járadékok maradtak ugyan a másodfokú ítéletben meghozottak szerint, viszont a nem vagyoni kártérítés 2 millió forintra tovább csökkent.