Gyanús cégek az új fejlesztési miniszter múltjában

Megvan a magyarázat Seszták Miklós vagyonosodására?
Napi.hu, 2014. június 26. csütörtök, 09:49
Fotó: Napi.hu

Az Orbán-kormány új fejlesztési minisztere évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és kevéssé átlátható működésüket - írja az Index. Orosz és ukrán állampolgárok nevére néhány kisvárdai címre legalább 700 betéti társaságot jegyeztek be, bő egy évtizeddel ezelőtt. A társaságok cégbíróságokon fellelhető dokumentumaiba szúrópróbaszerűen belepillantva az látszik, hogy az egy kaptafára alapított cégek bejegyzésénél közreműködő jogász rendre Seszták Miklós volt. Kifizetetlen közterheik, törvénytelen és követhetetlen tevékenységük miatt a cégbíróság azóta gyakorlatilag az összes céget felszámoltatta. Seszták Miklós az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozik az ügyről.

Gagarin utca 22., Litki út 18. és Somogyi Rezső utca 1. Ezeken a címeken működtek 2007-2009 táján Kisvárda és - néhány fővárosi helyet kivéve - az ország legnagyobb cégtemetői. A Feketelista.hu akkori összesítése szerint egyedül a Litki út 18. szám alatt 550 cég volt bejelentve, a Gagarin utcában több mint kétszáz, míg a Somogyi Rezsőben legalább tucatnyi céget regisztráltak. A Somogyi Rezső utca 1.-ben jelenleg egy alapítványi iskola működik, de a múlt évig itt volt a Fidesz helyi irodája is, az udvari épületrészben (ekkor átköltözött Seszták egy másik ingatlanába). A Somogyi Rezső utcai épületet a 2003 óta itt székelő TFK-Impex Kft. adja bérbe. A cégben Seszták Miklós felesége az egyik tulajdonos, aki Fidesz-iroda felszabadult helyén a napokban nyitott egy igényes vendégeknek szánt kávézót.

Az évtized második felében sorban indultak felszámolások a cégbíróságon, a vállalkozások többségét a mérlegek leadásának vagy a köztartozások befizetésének elmulasztása miatt szüntették meg, 2009-re ezek több mint négyötödét már fel is számolták. Az egyik cég öt évvel ezelőtti felszámolása például 375 000 forintjába került az államnak.

Semjén: Saját erejéből ért el sikereket
A KDNP elnöke, Semjén Zsolt a Hír Tv-nek kifejtette: Seszták Miklós fejlesztési miniszter saját erejéből ért el Kelet-Magyarországon sikereket a gazdasági életben és a pápai szociális enciklikák alapján, gazdaságetikai felfogásban hozhat pluszt az országnak. Seszták akár a sehová nem vezető neoliberális felfogásoktól, akár más tévedésektől óvni fog - prognosztizálta Semjén.

Az országos átlaghoz képest kirívóan magas felszámolási adatok miatt az elmúlt években a sajtó sokszor foglalkozott a kisvárdai cégekkel. Seszták neve azonban sosem merült fel, mert az előző évtized közepén elindított hazai elektronikus cégadatbázisba nem vezették át a korábban alapított cégek bejegyzését végző ügyvédek nevét.

Rengeteg cég egy lakásban

Segítője, a Litki úti cégeket képviselő Kovács Erzsébet 2005-ben viszont nyilatkozott a Népszabadságnak, és el is mesélte a maga verzióját arról, mit gondol, mi állhat a külföldi tulajdonosokkal létrehozott bt.-k mögött. Kovács szerint MLM-rendszerű, direkt értékesítéssel foglakozó kereskedelmi hálózat működtetéséhez kellettek.

A nő akkor tagadta ugyan, hogy az áfa-visszaigénylések miatt lett volna szükség ennyi cégre, de válaszából az is kiderült, hogy nem tudta, ki mire használta a vállalkozásokat, és azt sem, hogy valójában mennyi volt belőlük. Azzal sem volt tisztában, hogy a lakásába pontosan hány cég lett bejelentve. A nő azt is állította, hogy a társaságok - szerinte - teljes mértékben törvényesen működtek, pedig akkor már elkezdődött (a következő években pedig egyre rohamosabb tempót vett fel) a hirtelen létrehozott vállalkozások felszámolása.

Innen van a vagyon?

Az iparszerű cégalapítás részben akár arra is magyarázat lehet, hogy a sokgyerekes papi családból származó Seszták, aki az 1990-es években, amikor ügyvédi praxist kezdett Kisvárdán, még meglehetősen szerény egzisztenciával bírt, hogyan válhatott a parlament egyik legtehetősebb képviselőjévé. A 2013-as vagyonnyilatkozata szerint öt lakása van, de emellett Puch Lászlót megelőzve, több mint 170 milliós pénzbeli megtakarítást is felhalmozott.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.06.26 13:52

@Blama: " Kétharmados ez az Ember? Ha az, akkor a Kétharmad arra szavazott, hogy Minden, amit Eddig Csinált - az tisztességes."

Mennyi időnek kell még eltelni ahhoz, hogy végre megértsd: a fideszes gazember az jó gazember, mert kizárólag a haza üdve érdekében tevékenykedik!
Az a tény, hogy mellette nagyon jól járt az egy mellékes szál.

Amíg a Csuti Messiás hatalomban van ez addig nem lehet probléma.
Miért lennének tisztességes emberek a baráti kör tagjai?
Azt mondja az Írás : nem különb a tanítvány mesterénél, sem a szolga uránál. Akkor most miért csodálkozol?:))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2014.06.26 13:42

Már régen volt mikor egy igazságügyi miniszter jelőlt a bizottsági meghallgatáson elbukott,mert kiderült hogy valamikor illegális munkavállalót alkalmazott szakácsnak.Persze ez az USA.ban volt.Nálunk ettől ezerszer nagyobb bűnért se történik semmi.Nálunk érdekes a demokrácia.Nekem demokrácia van,neked meg én mondom meg hogy mekkora a demokrácia.
A 89-ben felkavart sz.ros víz de nehezen ülepszik le.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.26 11:49

Kétharmados ez az Ember?

Ha az, akkor a Kétharmad arra szavazott, hogy Minden, amit Eddig Csinált - az tisztességes.

Ha nem így gondolja bárki, majd hoznak egy törvényt, kétharmadosat persze, hogy a parlament Kétharmadistái múltja, jelene és jövője - tiszta, nem vizsgálható és soha senkinek nem lehet hozzájuk semmi köze.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html