Gyanús dolgokat talált az EU Orbánék egyetemén

Miközben a CEU-t szabálytalanságokra hivatkozva lehetetlenítené el a kormány, a brüsszeli ellenőrök jelentős túlárazásokat és indokolatlan költségeket találtak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyik projektjénél, amelyeket a magyar fél az unióval akarna kifizettetni - értesült a 24.hu.
K. Kiss Gergely, 2017. április 10. hétfő, 15:26
Fotó: Napi.hu

A portál szerint rendkívüli nyíltsággal és keménységgel adta tudtára nemrég az Európai Bizottság az érintett szervezeteknek, hogy komoly túlárazásokra bukkant egy uniós pénzből finanszírozott magyar projektnél.

Két operatív programból, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) összesen 17,5 milliárd forint állt rendelkezésre "a közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése" elnevezésű projektre.

Ennek keretében a közszolgáknak képzéseket szerveznek, igyekeznek megtanítani őket a szolgáltató jellegű munkavégzésre, az állami és önkormányzati hivatalnokok képzésére tananyagot fejlesztenek ki, és a teljes közszolgálati továbbképzési rendszert megújítják.

A 2015-ben közzétett felhívásra dedikáltan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nyújthatott be támogatási kérelmet. Meg is tette, és a Miniszterelnökség papírforma szerint támogatásra érdemesnek találta. Az egyetem a projektet a kormányhivatalokkal együttműködve valósítja meg. A gondok 2016 decemberében kezdődtek, amikor az Európai Bizottság emberei Budapestre látogattak.

Brüsszelből jött egy levél

Az uniós szakemberek átnézték az elszámolási tervet és összesen hat gyanús tételt találtak.

A második legnagyobb költségtételt, valamivel több mint 4 milliárd forintos keretösszeggel, a különféle berendezések (szerverek, multimédia-rendszer, hálózati eszközök) beszerzése alkotja. Ezen belül több olyan tételt is azonosított a bizottsági delegáció, amelyekre egyáltalán nincs szükség a projekt megvalósításához, például it-rendszerek, digitális beléptetőrendszer, mozgásérzékelő kamerák,.

A legtöbb pénzt, 4,5 milliárd forintot "immateriális eszközök" vinnék el. A már meglevő képzési portál továbbfejlesztését, szoftverlicencek vásárlását, az új IT-infrastruktúra rendszer-integrációjának megvalósítását, szoftverfejlesztést, tananyagfejlesztést kell ezalatt érteni. Itt is arra bukkantak az uniós ellenőrök, hogy korábbi operatív programból már támogattak hasonló célokat, és a szoftverfejlesztés az NKE általános működését segítené.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

TomasP, 2017.04.10 22:39

Miben nem találnak, hibát ahol a sajátjai vannak vagy részben az EU pénzekből tartják el magukat. A másik a CEU magán vagyonból van finanszírozva a többi viszont az EU-s pénzekből illetve a mi adó forintjainkból. Nem lehet ezeket összevetni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2017.04.10 19:19

Semmirekellő böfészakosok gyülekezete csakúgy, mint a ceu. Ledózerolni, sóval behinteni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.04.10 17:02

Az EU nem egy fegyelmezési szerv, ha hülyére vettek minket és egy méltatlant és alkalmatlant választottunk meg főhatalomra szépen csengő nacionalista dumára, akkor a keserü poharat nekünk kell kiinni, ahogy az MSZP-nek mikor a Medgyessy - Gyurcsány duót ránk zudította, azóta választói zömét, politikai helyzetét, pénzét , befolyását a rossz választás miatt elvesztette, ez a demokrácia .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nekemnemezkell, 2017.04.10 15:46

Ez így egy ótvaros nagy marhaság: "Európai Bizottság emberei Budapestre látogattak....
Brüsszelből jött egy levél..
Az uniós szakemberek átnézték az elszámolási tervet és összesen hat gyanús tételt találtak."
Ja a hülyék meg ott ülnek nálatok a szerkesztőségben s egymás hátát lapogatva röhögnek, "megint belehazudtunk a híveink pofájába, mert ezek az Eu dolgokban tudatlanok magyarok mindent elhisznek!"
Hát nem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html