Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A portál szerint rendkívüli nyíltsággal és keménységgel adta tudtára nemrég az Európai Bizottság az érintett szervezeteknek, hogy komoly túlárazásokra bukkant egy uniós pénzből finanszírozott magyar projektnél.

Két operatív programból, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás- Fejlesztési Operatív Programból (KÖFOP) és a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Programból (VEKOP) összesen 17,5 milliárd forint állt rendelkezésre "a közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése" elnevezésű projektre.

Ennek keretében a közszolgáknak képzéseket szerveznek, igyekeznek megtanítani őket a szolgáltató jellegű munkavégzésre, az állami és önkormányzati hivatalnokok képzésére tananyagot fejlesztenek ki, és a teljes közszolgálati továbbképzési rendszert megújítják.

A 2015-ben közzétett felhívásra dedikáltan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) nyújthatott be támogatási kérelmet. Meg is tette, és a Miniszterelnökség papírforma szerint támogatásra érdemesnek találta. Az egyetem a projektet a kormányhivatalokkal együttműködve valósítja meg. A gondok 2016 decemberében kezdődtek, amikor az Európai Bizottság emberei Budapestre látogattak.

Brüsszelből jött egy levél

Az uniós szakemberek átnézték az elszámolási tervet és összesen hat gyanús tételt találtak.

A második legnagyobb költségtételt, valamivel több mint 4 milliárd forintos keretösszeggel, a különféle berendezések (szerverek, multimédia-rendszer, hálózati eszközök) beszerzése alkotja. Ezen belül több olyan tételt is azonosított a bizottsági delegáció, amelyekre egyáltalán nincs szükség a projekt megvalósításához, például it-rendszerek, digitális beléptetőrendszer, mozgásérzékelő kamerák,.

A legtöbb pénzt, 4,5 milliárd forintot "immateriális eszközök" vinnék el. A már meglevő képzési portál továbbfejlesztését, szoftverlicencek vásárlását, az új IT-infrastruktúra rendszer-integrációjának megvalósítását, szoftverfejlesztést, tananyagfejlesztést kell ezalatt érteni. Itt is arra bukkantak az uniós ellenőrök, hogy korábbi operatív programból már támogattak hasonló célokat, és a szoftverfejlesztés az NKE általános működését segítené.