A tervezettnél még júliusban is sokkal többet fizetett ki az Egészségbiztosítási Alap táppénzre - derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) vezetői tájékoztatójából. A munkanélküliség elől sokan próbáltak táppénzbe menekülni: az esetszámban 2009 első három hónapjában az átlagos létszám tíz százalékkal haladta meg az előző évit, ráadásul úgy tűnik, hogy ez a jelenség a további hónapokban sem változott.

Az előirányzatban szereplő havi mintegy 8,5 milliárd forint helyett ugyanis a betegállományban levők rendre 9,3 milliárd forintot vesznek fel. A táppénzkiadásoknál így az első héthavi teljesítés 14,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az e-alapban az első hét hónapban jelentkező 5,4 milliárd forintos táppénz-többletkiadás persze eltörpül az egyéb címeken keletkező lyukak mellett.

A legnagyobb érvágást a leépítések miatt csökkenő járulékbevételek jelentik, ám e téren a július már mintha némi enyhülést mutatna. Míg ugyanis az elmaradás (ami februárban megközelítette a tízmilliárd forintot) júniusban még 7,2 milliárd feletti volt, az év hetedik hónapjában 6,4 milliárd forintra esett, ami a válság hatásainak jelentkezése óta a legalacsonyabb összegnek számít. A kiesés az első hét hónap során így is majdnem 45 milliárd forintra rúg - csak az elmaradozó járulékok miatt.

A kassza időarányos kiadási túllépéseinél ki kell emelni a gyógyító-megelőző ellátásokat. A tájékoztató szerint ezek 727,6 milliárd forintos éves előirányzatából júliusban 61,2 milliárdos kifizetés történt, ami a fogászati ellátás, művesekezelés, laboratóriumi ellátás, illetve összevont szakellátás esetében haladta meg az időarányos előirányzatot. A kassza időarányos túllépése 11,7 milliárd forint, ám a működési költségelőleg soron zárolt, fel nem használható 13,5 milliárd forint, mint előirányzat-csökkentő tétel figyelembevételével a túllépés már meghaladja a 19,6 milliárd forintot.

Az első hét hónapban az e-alapban 63,3 milliárd forintos lyuk keletkezett. A tb-alapok a szaktárca tájékoztatója szerint az első hét hónapban 133,8 milliárdos deficitet halmoztak fel (Napi, 2009. augusztus 12.), szeptember végére pedig a deficit meghaladja a 206 milliárd forintot. A hiány a negyedik negyedben a költségvetési átutalásoknak köszönhetően az év végéig 157 milliárd forintra mérséklődhet a Pénzügyminisztérium várakozásai szerint. Arról viszont még mindig nem esett szó, hogy pontosan miként (és miből) rendeződik majd a tb-kassza helyzete. Az e-alapból ugyanis csak annyit lehet költeni, amennyi abban rendelkezésre áll.