Háromnapos gyászt hirdettek a phenjani hatóságok Észak-Koreában Fidel Castro kubai vezető halála miatt - közölte hétfőn az állami sajtó.A kommunista vezetésű ázsiai ország vezetése elrendelte, hogy a középületeken kitett zászlókat engedjék félárbocra Fidel Castro tiszteletére, aki pénteken halt meg.

Sajtóértesülések Phenjant magas rangú küldöttség képviseli Kubában Castro temetésén. Pak Pong Csu miniszterelnök és Kim Jong Nam, a Legfelsőbb Népi Gyűlés Elnökségének elnöke még szombaton gyásztáviratban fejezte ki részvétét Fidel Castro testvérének, Raúl Castrónak, Kuba jelenlegi vezetőjének. "A kubai forradalom és a két ország közötti baráti-testvéri kapcsolatok érdekében véghez vitt tettei örökké fennmaradnak" - állt az üzenetben.

Havannát és Phenjant korábban az Amerika-ellenesség és a közös kommunista ideológiai alapok kötötték össze. Castro 1986-ban járt is Észak-Koreában, ahol az államalapító Kim Ir Szennel is találkozott. Phenjan azonban távolságtartóbb lett Havannával szemben, miután Kuba és az Egyesült Államok 2014-ben megállapodott a két ország kapcsolatainak normalizálásáról.