Néhány kivétellel közzétették tavalyi eredménykimutatásaikat a hazai széndhidrogén-kitermelés és -kutatás kisebb - mármint az iparág messze legnagyobb szereplőjének számító Mol Nyrt.-nél kisebb - szereplői. A szektor egyértelműen gyengébb évet zárt, mint 2012-ben, az összesített bevétel megfeleződött, a veszteség az egy évvel korábbi hatszorosára ugrott, a befizetett társasági adó pedig az ötödére zuhant. Az összefoglaló táblázatot cikkünk végén találja.

A képhez hozzá tartozik, hogy a "kicsik" között messze a legnagyobbnak számító, tavalyelőtt 25 milliárdos árbevétel mellett 9,2 milliárd forint adózott eredménnyel rendelkező, 3,4 milliárdos társaságiadó- és 2,4 milliárdos osztalékfizetést abszolváló Magyar Horizont Energia Kft. adatai cikkünk kiadásáig nem voltak elérhetőek az e-beszamolo.kim.gov.hu oldalon. (A holland tulajdonú, 2012-ben 42 milliós árbevételt felmutató Winstar Magyarország Kft. 2013-as adatait szintén nem találni.) A Magyar Horizont a Mol után a második legnagyobb kitermelési területtel rendelkezik, a hazai földgázkitermelés több mint 10 százalékát adja, tulajdonosa pedig az a HHE America Inc., amely az Alexis Cranberg által 1992-ben alapított Aspect Holdings leányvállalata. (Az alábbi ábra azokat a cégeket mutatja, hol Cranberg cégjegyzésre jogosult.)

Visszaesett a kitermelés és a bevétel is

Visszatérve a többiekhez, a Magyar Horizont Energia Kft. és a JKX Hungary B.V. 50-50 százalékos tulajdonában álló HHE North Kft. komoly, 87 százalékos bevételzuhanásról számolt be, amit a gáz- és kondenzátumkitermelés visszaesése és az energiahordozók árának csökkenése magyarázott. (A cég a kitermelt nyersgázt teljes egészében a Fővárosi Gázművek felé, a kondenzátumot és a kőolajat a Rafineria Nafty S.A. részére értékesítette.) Az árbevétel 2,6 milliárdos csökkenésével párhuzamosan az üzemi eredmény a 2012-es, több mint kétszázmilliós nyereségből közel kétmilliárdos mínuszba fordult.

Alig, csupán 3 százalékkal apadt a TÉT-3 Gázkút Termelő és Kereskedelmi Kft. árbevétele, amely így is megközelítette az 1,16 milliárd forintot tavaly. A szlovákiai Caminus 2010 s.r.o kétharmados és a Rikopet Kft. egyharmados tulajdonában álló társaság adózott eredménye ötödével bőven félmilliárd forint fölé nőtt, a 2012-es 300 millió forint után pedig 531 millió forint osztalékot vehettek fel a tulajdonosok. A látvány csapatsport támogatás miatt 36 millió forint adókedvezményben részesült a vállalkozás, így az adófizetési kötelezettség 28,2 millió forint.

Mi újság a makói mezőn?

Jelentős árbevétel-ugrásról számolt be a delaware-i (USA) bejegyzésű Mako Energy Corp.-on keresztül a kanadai Falcon Oil & Gas Ltd. tulajdonában lévő TXM Olaj- és Gázkutató Kft., a hatszázmillió forintot meghaladó forgalom hatszorosa a 2012-esnek. Az árbevételnövekmény ugyanakkor nem a kitermelés növekedéséből adódott, sőt - amint arról beszámoltunk - ez a tevékenység gyakorlatilag le is állt.

Tavaly a bevétel több mint felét az adatbázis-értékesítés adta, de jelentős hozzájárulása volt a szolgáltatások és a közvetített szolgáltatások értékesítéséenek is, míg kondenzátum-eladásból nem volt bevétel. A beszámoló melléklete kitér arra, hogy mivel a társaság mérleg szerinti vesztesége a 2013. évben 43,4 millió forintot tett ki, a korábbi évek során pedig a cég további 54,6 milliárd (!) forint veszteséget halmozott fel, a társaság rövid távú fizetőképessége teljes egészében attól függ, hogy közvetett anyavállalata, a Falcon biztosít-e megfelelő finanszírozási forrásokat. Hozzáteszik: az elmúlt év során mind a Falcon, mind a TXM azon dolgozott, hogy akár saját tőke befektetés formájában, akár új stratégiai partnerek felkutatásával gondoskodjon a tevékenység finanszírozásáról, illetve erre is törekedni fog, ám ennek sikeressége nem garantálható. Hosszú távon a társaság fennmaradása attól függ, hogy képes-e tevékenységét jövedelmezően végezni, tehát sikerül-e gazdaságosan kitermelhető gázkészleteket feltárnia - fogalmaz a melléklet.

Új tulajdonos, bezárt érdekeltség

Kikerült a milliárdos árbevételű cégek klubjából a PetroHungaria Szénhidrogén-Kutató és Termelő Kft. - itt a forgalom több mint harmadával esett vissza, 1,1 milliárd forintról 750 millió alá. A cég tavalyelőtt végre nyereségessé vált, ám 2013-ban már 226 milliós adózott veszteséget hozott össze. Az értékesítés nettó árbevétele a kitermelt gáz és nyersgáz-kondenzátum értékesítéséből származik, ezt teljes egészében a Mol vásárolta meg. Az egy bányatelken, a kelet-magyarországi Penészleken kitermelő cég tulajdonosi körében jelentős átrendeződés ment végbe. A társaság nem egészen felét birtokló Ascent Resources Plc. 450 ezer euróért eladta 48,66 százalékos pakettjét a cég többi tulajdonosának. A tranzakció révén a DualEx részesedése 40-ről 70 százalékra nőtt, a Geomega Kft.-é kevesebb mint 9-ről 20-ra, a Swede Resources AB-é 2,2-ről 10-re.

A szintén Ascent-, Geomega- és Swede-érdekeltségbe tartozó Pelsolaj Szénhidrogén Kutató és Termelő Kft. 2012 októberétől végelszámolás alatt állt, az eljárás tavaly júliusban fejeződött be. Az ezt az időszakot felölelő beszámoló szerint a kft. nulla árbevétel mellett 35,3 milliós adózott eredményt ért el, amiből 31 millió forintot egy hitelelengedésből származó rendkívüli bevétel jelentett.

Osztrák, orosz két jó barát

Az osztrák RAG olajcég itteni érdekeltségei között a RAG Hungary Kft. árbevétele bő harmadával csökkent, amihez képest különösen látványos, hogy az adózott veszteség 650 millió forintról 4,3 milliárd közelébe ugrott, vagyis több mint a hatszorosára nőtt. Ebben szerepet játszott, hogy a cég terven felüli értékcsökkenést számolt el Örményes Kelet-1, Kelet-5 szénhidrogén kutakra és a hozzájuk kapcsolódó Örményes termeltetés előkészítése beruházásra összesen 2,7 milliárd forint értékben.

(Jelmagyarázat: vastag nyíl - tulajdonos, vékony nyíl - cégjegyzésre jogosult, zöld nyíl - jogelőd/jogutód)

A RAG Hungary Kft. leányvállalata, a RAG Kiha Kft. 2012-ben és 2013-ban egy-egy kúttal kezdte meg szénhidrogén-kutatási munkálatait, ám mindkét kút meddőnek bizonyult, így azokat terven felüli értékcsökkenésként leírták és ezzel együtt a könyvekből kivezették. Ez azt jelentette, hogy 2012-höz hasonlóan árbevételt nem ért el a cég, viszont az adózott veszteség az egy évvel korábbi nyolcszorosára nőve megközelítette a 2,6 milliárd forintot. Ebben a cégben az idén 50 százalékos részesedést szerzett az orosz Gazprom Nyefty szerbiai leányvállalatán, a Naftna Industrija Srbije-n (NIS) keresztül. A NIS 2011 decemberében már megállapodott a RAG Hungary Kft.-vel a kiskunhalasi szénhidrogén mező közös kutatásáról és feltárásáról. Úgy tudjuk, június első felében alá is írták az üzletrész-adásvételt, melynek megtörténte után a két tulajdonos közösen hajt végre tőkeemelést vagy teljesít pótbefizetést a RAG Kiha Kft.ben a negatív tőke rendezése céljából.

A Mol Nyrt. és a RAG 50-50 százalékos tulajdonában lévő Mol-RAG West Kft.-nek sem volt tavaly árbevétele, de 2013-as tízmilliós vesztesége legalább szerényebb volt a 2012-esnél.

Fúrni fognak

A szintén a RAG - igaz, csak kisebbségi, 25 százalékos - érdekeltségbe tartozó, 75 százalékban a Delta Hydrocarbons Hungary Kft. kezében lévő Delcuadra Kft. árbevétele szinte teljesen eltűnt tavaly, adózott vesztesége viszont megközelítette az 5,7 milliárd forintot, ami a 2012-es mintegy 17-szerese. A veszteség megugrását alapvetően az magyarázta, hogy egy földgázkútra itt is terven felüli értékcsökkenést számoltak el, 5,4 milliárd forint értékben, amivel a létesítmény könyv szerinti értéke 100 millióra olvadt.

A nemrégiben még a RAG tulajdonában lévő, tavaly június óta az O&G Development Kft. által birtokolt O&GD Central Kft. (korábbi nevén RAG Hungary Central Kft.) viszont jobban teljesített, mint 2012-ben. Az árbevétel nőtt, az adózás utáni 233 milliós veszteség az egy évvel korábbi egyharmadát jelenti. A beszámoló kiegészítő melléklete a társaság megvásárlása óta a geológusok folyamatosan elemzik a társaság tulajdonában lévő 3D szeizmika eredményeit és arra a következtetésre jutottak, hogy több olyan terület is van, amelyet érdemes lenne megfúrni az elkövetkező hónapokban. Meggyőződésük, hogy a cég egyetlen vagyon értékű jogát jelentő Körös engedély területén további üzleti lehetőségek léteznek, így további szeizmikus mérések elvégzését illetve kutak fúrását fogja kezdeményezi a menedzsment.

A már említett Alexis Cranberg által vezetett, az amerikai Gemstone Properties által tulajdonolt Blue Star 95 Kft.a legkisebbek közé tartozik. Árbevétele nincs, egyéb bevétel - nem egészen 52 millió forint - három kútra képzett céltartalék feloldásából jött össze, az adózott eredmény 9,2 millió forintról 5,8 millióra apadt tavaly.

Nagyításhoz kattintson a táblára!