A gyenge forint megpecsételi a gazdaság sorsát? - így látja az elemző

Az export esetében kedvező, hogy gyengébb az euróval szemben a forint árfolyama, de mivel a kiviteli cikkek előállításában nagy az importhányad, ez csak részben igaz. Egyelőre még kitarthat a gazdaság lendülete, de akkor már aggódni kell, ha tartósan gyenge marad a forint - vélekedett az InfoRádiónak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 4. szerda, 11:06
Fotó: Getty Images

Nem ismeretlen a 330 forintos szint az euróval szemben, és egyelőre rövid ideig tartózkodott ebben a gyenge tartományban a magyar fizetőeszköz ahhoz, hogy jelentős gazdasági hatást okozzon - írja Török Zoltán rádióinterjúja alapján az InfoStart. Úgy látja, hogy a gazdaság lendületét csak az törhetné meg, ha tartósan marad egy jelentős mértékben megváltozott tartományban a magyar fizetőeszköz árfolyama.

A lakosság közvetlenül azt érezheti, hogy a boltokba kerülő import termékek drágulhatnak.

Miután Magyarország az unió egyik legnyitottabb országa, és nagyon nagy az aránya a külkereskedelemnek a bruttó hazai termékhez (GDP) mérve, a másik oldalról nézve azt mondhatnánk, hogy az exportot segíti a gyengébb forintárfolyam, ez azonban csak részben igaz. Jelentős ugyanis az importhányad az export termékekben - vélekedett a szakértő.

Török emellett arra számít, hogy az euró-forintárfolyam rövidesen visszatér a 330-as szint alá, tehát erősödéssel számol. Emellett szerinte azt is figyelembe kell venni, hogy a vállalkozások tevékenységében megfigyelhető egy jelentős puffer, fedezeti ügyeletekkel, vagyis a cégek előre próbálják kivédeni az árfolyamkockázatokat. Így bár az állományi mutatókat átváltva forintról euróra vagy euróról forintra, kimutatható hatása lehet már a forintgyengülésnek, de ez a mostani árfolyam csak pár százalékkal gyengébb, mint a korábbi hónapokban. Sőt tavaly nyáron már volt 330 körül az euró-forintárfolyam, vagyis a makrogazdasági mutatók tekintetében nem feltétlenül kell jelentős hatásra számítani a jelenlegi gyengébb árfolyam miatt.

A technikai elemzés alapján egyébként további forintgyengülésre van kilátás - ahogy arról korábban írtunk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2019, 2019.09.04 20:15

Úgy látom -ahogy vártam is- az igazság rendesen megcsípte a szemét a primitív hordának.
Mit össze öklendezhettetek, hogy az összes hsz-t törölték. :DDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html