Az ipari teljesítményt a tavalyi év egészében jellemző hullámzás, a decemberi adatokra is hatással volt. Enyhe bizakodásra ad okot, hogy a munkanap-hatást kiszűrve 1,9 százalékos termelésnövekedést láthattunk éves összehasonlításban, míg a szezonálisan igazított érték havi alapon 0,5 százalékos bővülést jelzett - kommentálta a KSH friss adatait Ürmössy Gergely, az Erste Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője.

A havi növekedési értékek pozitívak voltak végig a negyedik negyedévben, ami azt sugallhatja, hogy 2016 első három negyedévében látott jelentős ingadozást követően egy stabilabb időszak következhet 2017 elején. A szeptember óta napvilágot látott beszerzési menedzserindexek is az ipar stabilizálódásának jeleit mutatják. Idén erősebb ipari termelés növekedés várható, azonban a világgazdasági konjunktúrát övező kockázatok miatt nem valószínű jelentős ipari fellendüléssel.

A tavalyinál rosszabb eredmény legutóbb 2012-ben született, amikor 1,8 százalékos csökkenés volt az iparban. A friss adat nem jelent meglepetést, arra az év első tizenegy hónapjának részletes adataiból is számítani lehetett, hogy gyenge évet zárt az ipar - állapíoptta meg Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője.

Részben az autó- és járműgyártás gyengélkedésével magyarázható az ipar szerény növekedése, de a január-novemberi részletes adatok szerint kevés ágazat volt, amely jól szerepelt. Az átlag felett teljesített többek között a gumi-, a fémipari mellett a villamosberendezéseket, valamint a számítástechnikai és elektronikai eszközöket gyártó ágazat. Ezek ugyan javították az összképet, de a több ágazat visszaesése és stagnálása miatt minimális többletre volt képes az ipar. Németh szerint az idén javulhat a helyzet az iparban: a jelenlegi kilátások szerint 4 százalékos bővülésre lehet számítani.

A kifejezetten kedvező konjunktúramutatók ellenére tavaly gyenge teljesítményt nyújtott az ipari termelés, ezen belül pedig különösen gyenge volt a járműgyártás kibocsátása, amit részben a hazai autógyárakban elvégzett modellfrissítések is okozhattak - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. elemzője.

Várakozása szerint a következő hónapokban újra élénkülhet az ipari termelés, amit a határozottan javuló hazai és európai konjunktúramutatók is alátámaszthatnak, azonban a tavaly decembertől az Audinál tervezett műszak visszafogás fékezheti a növekedés ütemét. A feldolgozóipari foglalkoztatás növekedése szintén az ipar élénkülését jelzi előre. Az alacsony tavalyi bázis és egyes új kapacitások üzembe helyezése miatt idén 3,5-4 százalékra gyorsulhat a növekedés. Lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások lépnek üzembe.

A relatíve kedvező decemberi adat amiatt meglepő, hogy az Audi már decemberben megkezdte a termelés átmeneti (2017-ben is tartó) csökkentését a gyártósorok átállása miatt. Ráadásul a ma közzétett német ipari termelési adatok óriási negatív meglepetést okoztak, hiszen a német ipar 3 százalékkal zsugorodott havi összehasonlításban - fogalmazott Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője. Jellemzően a német és a magyar ipari adatok szorosan korrelálnak, így ezért is tekinthető pozitív meglepetésnek a hazai ipar év végi teljesítménye.

Az elemző információi szerint az autógyártás markáns visszaesését képes volt a többi iparág együttes, nagyjából egyenletes felfutása ellensúlyozni. Várakozása szerint a 2017-es teljesítmény is nagyban azon múlik majd, hogy miként lesz képes a többi ágazat ellensúlyozni az Audi által okozott termeléskiesést. Összességében hasonlóan lassú növekedéssel számol 2017-ben, mint 2016-ban.