BUX
38385

Gyenge év után bizonytalanság a sertéspiacon

A múlt év első 10 hónapjában ötödével, 92000 tonnával csökkent a vágósertés értékesítése a hazai piacon éves összevetésben.

Csernátony Csaba, 2005. január 4. kedd, 10:03

A kilónkénti eladási átlagár az uniós előírásoknak megfelelő tartási körülmények esetén járó támogatásokkal együtt 278 forintot tett ki, miközben az éves átlagos önköltség 289 forint/kilogramm volt - közölte a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége.

A kilónkénti 11 forintos vezsteség csökkenthető lett volna, ha az agrártárca betartja ígéretét, s az év végéig folyósítja a rendeletben foglalt dotációkat. Erre azonban nem kerül sor, a minisztérium ugyanis a költségvetés szűkössége miatt befagyasztotta a kifizetéseket.
A 20 százalékos piaccsökkenés nyomán számos gazda felhagyott tevékenységével, illetve csökkentette az állományt. A sertéstartók bizonytalanok, ugyanis nincs információ az idei évre vonatkozó szabályozásról, így nem tudni, hogy kapnak-e kompenzációt az utóbbi években felhalmozott veszteségeikre. Az ágazat problémái öngerjeszővé válhatnak: az állománycsökkensé nyomán bővülhet az import, mi újabb telepbezárásokhoz vezethet.

A gondok megoldása érdekében a szervezet kéri az agrárminisztert, hogy az uniós előírásoknak eleget téve minél hamarabb tegye közzé a vágósertések támogatását biztosító rendeletet és újítsa meg a tavaly elállított kifizetéseket.