Gyengén szerepelt a pénzügyminiszter

A Magyar Nemzet által a múlt héten titkos találkozónak aposztrofált keddi pénzügyminisztériumi elemzői összejövetel nem aratott osztatlan sikert a meghívottak körében.
NAPI Online, 2005. május 24. kedd, 15:29
Fotó:

Veres János miniszter által vezetett találkozóra - a korábbiaktól eltérően - a külföldi elemzők mellett a hazai szakértők is hivatalosak voltak.

Egy, az elemzői háttérbeszélgetésen részt vevő, névtelenséget kérő elemző szerint a pénzügyminiszter már-már cinikusan nem vett tudomást az államháztartás állapotáról - legalábbis a konzultáción elhangzottak alapján. Így arról sem folyt ma eszmecsere, hogy tartható-e a hiánycél, sőt meglátása szerint Veres János évek óta jelentős deficitcsökkenést él meg. A pénzügyér úgy véli, hogy az első féléves részletes GDP-adatok ismerete nélkül nem is menne bele egy komolyabb helyzetértékelésbe, illetve részletesebb értékelésbe, forrásunk szerint azonban láthatóan nem kezdenek bele semmiféle komolyabb reformba.

Veres azt is kifejtette, hogy messze túldimenzionált az államháztartás hiányának kezelése, másra is kellene figyelni, például az infláció mérséklődésére, vagy a kivitel kedvező alakulására, illetve - a miniszterelnökhöz hasonlóan - ő is megerősítette, hogy nem lesz választási büdzsé. Annyi kiderült a találkozón, hogy napokon belül döntés várható a jövő évi fő adóirányokról, jelenleg 11 verzió fekszik a kormány előtt.

HOZZÁSZÓLÁSOK