Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nyári időszak szinte elengedhetetlen kelléke a napszemüveg, amelyekre szigorú előírások vonatkoznak, mivel úgynevezett szemvédő eszköznek minősülnek - hívja fel a figyelmet az ITM közleménye.

A napszemüveg lencséjének anyaga színezett polikarbonát, amelynek sötét színe a napsugárzás zavaró hatását csökkenti, anyaga pedig az ultraibolya sugárzás elnyelésével, visszaverésével védi a szemet. A napszemüvegeket a gyártók 0-tól 4-ig öt kategóriába sorolják be aszerint, hogy gyenge vagy erős napsugárzás elleni védelemre ajánlják azokat. A kategóriajelöléseket a napszemüvegen vagy a címkén kell feltüntetni.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár szerint az, hogy mára mind az olcsóbb, mind a drágább árkategóriába tartozó napszemüvegek is megfelelnek az UV-szűrésre vonatkozó előírásnak, az évről évre megismételt ellenőrzések eredménye.

Az ITM most 10 felnőtt és 10 gyermeknapszemüveget vizsgált be, hogy megfelelnek-e a címkén vállalt UV400 vagy 100 százalék UV-szűrés értékének. Az ITM szerint mindegyik vizsgált napszemüveg megfelelt a címkén vállaltaknak, sőt, ahogy az ITM közelményében megjegyzi, a termékek nemcsak a kategóriájuk szerint előírt UV-szűrést teljesítik, hanem annál nagyobb mértékben szűrik a nap káros sugarait.

Volt, amelyik elbukott a vizsgán

A vizsgált felnőtt napszemüvegek közül egy esetben fordult elő, hogy a gyártó által 3-as kategóriába sorolt termék a laboratóriumi mérések alapján valójában a 4-es kategóriába tartozott. Az ITM ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy bár a termék erősebb mértékben véd a napsugárzás ellen, az üvege már annyira sötétített, hogy gépjárművezetéshez nem használható biztonságosan, amiről viszont előzetesen tájékoztatni kell a vásárlót. A fogyasztóvédelmi hatóság elrendelte a termék polcról való levételét és a vásárlóktól való visszahívást is.

Szintén nem felelt meg a szűrőkategóriába sorolásnak az a gyermeknapszemüveg, amely a mérés alapján 2. kategóriába sorolható, így kevésbé véd az erős napsütés ellen, mint a rajta szereplő 3. kategória jelölés. UV-szűrés szempontjából viszont ez a szemüveg is megfelelő védelmet nyújt, ezért a használata biztonságos. A hatóság arra kötelezte a forgalmazót, hogy helyes címkével lássa el a terméket, amely a megfelelő információk feltüntetése után forgalomban maradhat.

Nem csak a lencséket vizsgálták

A napszemüvegek lencséje mellett azokat a részeket is vizsgálta a labor, amelyek érintkeznek a használóval. Egy felnőtteknek készült napszemüveg esetén megállapították, hogy a keret éles széle a napszemüveg nyitásakor és összezárásakor felsértheti a kezet. A napszemüvegeket úgy kell kialakítani, hogy olyan érdesség, éles szélek, kiálló részek, amelyek túlzott irritációt vagy sérülést okozhatnak, ne legyenek rajta. A fogyasztóvédelmi hatóság emiatt elrendelte a polcról való levételét.

A bevizsgált napszemüvegek listáját itt találja, azt pedig, hogy, mit kell tartalmaznia a napszemüveg címkéjének és a mellékelt tájékoztatónak, itt nézheti meg.