Gyereke van? Erre figyeljen!

Több tízezer forint állami támogatástól is eleshetnek azok a szülők, akiknek 10-25 év közötti gyermeke november 30-ig nem kapta meg az adóazonosító jelét a NAV-tól, mivel 2017. január elsejétől az érintettek munkáltatója nem tudja majd érvényesíteni a családi adókedvezményt a havi bérből levont adóval szemben.
Napi.hu, 2016. december 20. kedd, 15:09
Fotó: Stocksnap

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény bevezetett változása alapján a NAV-nak november 30-ig több százezer olyan gyermek részére kellett volna elküldenie az adóazonosító jelet tartalmazó adókártyát, akik 2006. január 1. előtt születtek és év végéig még nem töltik be 25. életévüket. A Baker Tilly adótanácsadó és könyvvizsgáló cég információi szerint azonban nem minden érintett kapta meg kártyáját. (A változást eredetileg már idén január elsejétől be akarták vezetni, de tekintettel az érintett fiatalok nagy számára, ezt kitolták 2017. január 1-re.)

Amennyiben az érintettek erről még nem kaptak hivatalos tájékoztatást, akkor javasolt a szülőknek, vagy nagykorú fiatal esetén személyesen érdeklődni a legközelebbi NAV-ügyfélszolgálaton - hívta fel a figyelmet Mitrik Kornélia, a Baker Tilly Hungária bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere.

A törvény értelmében 2017. január 1-től már csak akkor vehető igénybe a családi adókedvezmény, ha az eltartottak adóazonosító jele is rendelkezésre áll. Mivel az adóazonosító jel megképzése a gyermekek részére csak 2006 óta működik automatikusan, a korábban születettek esetén ezt az azonosítót az adóhatóságtól kell megigényelnie az érintettnek.

A 16T34-es nyomtatványon lehet kérelmezni az adóazonosító jel kiállítását azon gyermekek részére, akik után családi kedvezmény vehető igénybe. Adóazonosító jel nélkül a munkáltató nem fogja tudni érvényesíteni a családi adókedvezményt a bérszámfejtés folyamatában, ami egy háromgyerekes család esetén havonta már százezer forint kiesést is jelenthet - fogalmazott Mitrik Kornélia.

HOZZÁSZÓLÁSOK