Elképesztő ok miatt tűnt el a patikákból a kisbabák életfontosságú gyógyszere

A betegtájékoztató szöveg magyar fordítása és a nyomda késedelme okozta a gyógyszertári K-vitamin-hiányt - mondta Rétvári Bence, Emmi államtitkár az Országgyűlésben - írta az Infostart.
Szepesi Anita, 2019. november 27. szerda, 13:49
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció.

Rétvári Bence azt ígérte, hogy mostantól mindig kapható lesz az idén másodjára eltűnt Konakion nevű készítmény, amit a hazai protokoll szerint minden kisbabának be kell adni - derül ki a portál cikkéből.

Képviselői kérdésre válaszolva Rétvári azt mondta, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan azon dolgozik, hogy minden érintettnek elegendő K-vitamin jusson. Nemcsak Németországból, hanem Franciaországból, Olaszországból és Romániából is hozatnak Konakiont.

A K-vitamint tartalmazó, szájon át adható Konakion injekció pótolhatatlan készítmény, amit a vérzékenység kezelésére és megelőzésére is adnak. K-vitamin hiányában nem termelődnek elegendő mennyiségben a véralvadásban részt vevő véralvadási faktorok, ami életveszélyes vérzésekhez, agyvérzéshez is vezethet. Magyarországon az újszülöttek már születésük után néhány órával, a kórházban megkapják az első adagot, amit a csak anyatejjel táplált csecsemőknek otthon tovább kell adagolni.

HOZZÁSZÓLÁSOK