Hiánycikk lett két fontos termék - kismamák és a csecsemők is érintettek

Elfogyott a K-vitamin-készlet, márpedig az újszülöttek számára kulcsfontosságú. Emellett hiány van a kismamáknak szánt magzatszivárgást kimutató tesztbetétből.
Csernátony Csaba, 2020. február 12. szerda, 10:39
Fotó: Pixabay

Megint nem lehet kapni K-vitamint - adta hírül az ATV. A csecsemők számára kötelező szer elérhetősége az elmúlt hetekben vált bizonytalanná.

A védőnők és az orvosok megpróbálják begyűjteni a családoknál megmaradt ampullákat, hogy azokat aztán továbbadhassák. A K-vitamint azért kell adni minden újszülöttnek, mert a hiánya akár halálos vérzékenységet is okozhat.

A 24.hu pedig kedden írt arról, hogy már nem kapható Magyarországon a várandós nők által használt Loritan tesztbetét, amellyel a magzatvízszivárgást lehet figyelni és kimutatni.  A betét akár életmentő lehet a babák és a kismama számára is, és megelőzhető a koraszülést.

A Loritan egykori forgalmazója, a Richter a 24.hu-val közölte, a cég licencszerződés keretében 2018-ig értékesítette, addig, amíg a licencjogot a Richter partnere visszavonta. A Loritan orvostechnikai eszköz nem volt államilag támogatott, és az államtól a forgalmazás megszűnésével kapcsolatban nem kaptak semmilyen jelzést. A portál megkereste a tesztbetét izraeli gyártóját, utóbbi cég válaszában közölte, hogy a terméknek jelenleg valóban nincs aktív forgalmazója Magyarországon, de remélik, hamarosan találnak egyet.

HOZZÁSZÓLÁSOK