Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közlemény szerint ugyanakkor egyes termékeknél előfordulhat átmeneti hiány, amelynek oka nem magyar, hanem uniós jelenség (gyógyszergyárak összeolvadása), illetve "az indokolatlan gyógyszerfelvásárlás".

Az OGYÉI szerint a magyar gyógyszerellátás biztonságát szolgálja az elmúlt években hozott két új jogszabály: az egyik biztosítja, hogy 2013 óta a hazai készletek csak akkor kerülhetnek exportra, ha a gyártók a magyarországi ellátási igényeket már kielégítették, a másik folyamatosan nyomon követhetővé tette a gyógyszerellátási nehézségeket.

Az intézet szerint a karácsony körüli agyhártyagyulladás miatti haláleset következtében irreális mennyiségű felvásárlás következett be, ez a közlemény szerint példa a "pánik" következtében kialakuló gyógyszerhiányra. Akkor tömeges oltások történtek, amelyek emlékeztető oltásai még ma is további felvásárlásokat és hiányt okoznak.

A Demokratikus Koalíció kedden azt közölte az MTI-vel, hogy a szakemberek szerint ugyan többféle gyógyszer van ma forgalomban, mint tizenöt éve, mégis nagyobb a hiány, mint akkor. A párt szerint eltűnt egy olyan vérnyomáscsökkentő is, amelyiknek egyáltalán nincs helyettesítője, miközben több tízezer beteg erre a készítményre lett beállítva.
A párt szerint gond van egy agyhártyagyulladás elleni gyógyszerrel is, amely szintén nem kapható, csak külföldről lehet behozni, olykor több tízezer forintos áron.