Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyarok túlnyomó többsége (92 százalék) tisztában van azzal, hogy az állam a patikai vényköteles és kórházban kapott gyógyszerekre nyújt támogatást. A többség (52 százalék) úgy véli, a drágább készítményeknek több támogatást kellene biztosítani. A kutatás válaszadóinak 64 százaléka szerint már az ezer forintnál, míg 31 százalékuk szerint az 5 ezer forintnál drágább gyógyszereket mindenképpen támogatnia kellene az államnak - részletezi a kutatási eredményeket az AIPM.

A többség szerint a magyar államnak jobban kellene támogatnia az innovatív, új fejlesztésű gyógyszerek árát,és biztosítani, hogy a betegek gyorsabban férhessenek hozzá ezekhez. A megkérdezettek szerint a szomszédos, kelet-európai országokhoz képest a magyar állam kevesebbet költ (48 százalék) a gyógyszerek támogatására, és mindössze 2 százalék véli úgy, hogy az állami gyógyszerár-támogatás mértéke megegyezik vagy meghaladja a környező országok állami támogatásának mértékét.

Holchacker Péter, az AIPM igazgatója úgy látja, a kutatásból kiderül, hogy a szakmai érvek mellett a lakosság is elvárja a gyógyszerek állami támogatásának növelését. Ez azért is lenne különösen időszerű, mert az állam az elmúlt 12 évben nettó értéken nem növelte a gyógyszerkassza költségvetését.

Mindemellett a hazai, gyógyszerekre fordított közkiadás elmarad a visegrádi országok átlagától is, így a magyar betegek kevésbé férnek hozzá az új, az eddigi kezeléseknél hatékonyabb okosgyógyszerekhez, melyek sok ezer ember gyógyulását, életminőségének javítását segítenék. Éppen ezért üdvözölik és előremutatónak tartják a kormány egészségügyet érintő javaslatcsomagját, valamint a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos versenyképességi programjának megállapításait, különös tekintettel az innovatív gyógyszerek finanszírozásának megteremtésére vonatkozó és az egészségügy hatékonyságának növelésére irányú javaslatokra - tette hozzá az AIPM igazgatója.

A szakszövetség azt is felmérte, hogy a magyarok szerint mennyi új fejlesztésű gyógyszer vár jelenleg társadalombiztosítási befogadásra. Az eredmények alapján a válaszadók jelentősen alábecsülték a listán szereplő terápiák számát. Miközben ugyanis jelenleg több mint 70 készítmény vár a döntésre, a megkérdezettek 60 százaléka 20 vagy annál kisebb számot említett. A többség (55 százalék) szerint folyamatosan, míg 22 százalék szerint félévente lenne szükséges döntést hoznia az államnak az innovatív gyógyszerek társadalombiztosítási támogatásáról.