Orvoshiány után gyógyszerhiány következhet, a gyógyszergyártók teherviselése nem fokozható tovább - hívja fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE). Mint azt egy mai háttérbeszélgetésen az IGYE elnöke, Leitner György elmondta, az extrém mértékű iparági terhek miatt már nincs több tartalék az ágazatban, s a további gyógyszerkassza csökkentés alapjaiban veszélyezteti a gyógyszerellátás biztonságát és az életmentő gyógyszerekhez történő jövőbeli hozzáférést.

A gyártók először az ellátórendszer - az orvosok szak- és továbbképzésében, a kórházak gyógyszerellátásáben megtestesülő - támogatását lesznek kénytelenek csökkenteni, majd a K+F költségeiket faragják le és leépítik a létszámot, ezek a folyamatok már elindultak. Következő lépésben bizonyos gyógyszereket nem tartnak tovább a támogatási rendszerben, majd kivonják a forgalomból. Ez a trend is tetten érhető már, tavaly 188 gyógyszer tűnt el a támogatotti körből.

Kiemelte, a gyógyszertámogatás, mint közfeladat iparági refinanszírozásának mértéke Magyarországon példátlanul magas, a gyógyszerkassza csaknem negyedét a gyógyszergyártók finanszírozzák. 2007-ben, a gyógyszergazdaságossági törvény hatályba lépésvel ez az arány még 8 százalék volt, 2011-ben a Széll Kálmán terv megjelenésével 20 százalékra nőtt, 2012-ben már megközelíti a 25 százalékot az iparági extra adók és befizetések aránya. a gyógyszerkasszában.

Mindemellett az állam valós, vagyis a gyógyszergyártók befizetései nélkül számított gyógyszerkiadása a GDP százalékában erőteljesen csökken, 2009-ben még a nemzeti össztermék nem egészen 1,2 százalékát tette ki, 2011-ben a GDP 1 százalékára rúgott, az idei becslés már csak 0,8, a jövő évi becslés pedig nem egészen 0,6 százalékról szól. Vagyis téves az a kiindulópont, hogy Magyarországon túl sokat költenek gyógyszerre, ráadásul a születéskor várható élettartam nálunk a legalacsonyabb a fejlett országok között - tette hozzá.

Megoldásként a gyógyszergyártók magas szintű egyeztetéseket szorgalmaznak a betegek bevonásával és új megállapodást a gyógyszeripar és az állam között - hangsúlyozta Leitner György. Mint kifejtette, meg kell beszélni a folyamatos és biztonságos gyógyszerellátás garanciáit, az új gyógyszerek befogadásának ütemezését és az innovatív gyógyszeripar jövőbeni magyarországi szerepvállalásával kapcsolatos elvárásokat. Beszélni kell az extra adók kivezetésének ütemezéséről is - tette hozzá.