Gyógyszerhiány fenyegeti Magyarországot

A gyógyszergyártók teherviselése nem fokozható tovább. Az iparági terhek extrémek, a gyógyszerkassza további csökkentése életveszélyes lehet.
Szepesi Anita, 2012. április 12. csütörtök, 13:55
Fotó: Napi.hu

Orvoshiány után gyógyszerhiány következhet, a gyógyszergyártók teherviselése nem fokozható tovább - hívja fel a figyelmet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE). Mint azt egy mai háttérbeszélgetésen az IGYE elnöke, Leitner György elmondta, az extrém mértékű iparági terhek miatt már nincs több tartalék az ágazatban, s a további gyógyszerkassza csökkentés alapjaiban veszélyezteti a gyógyszerellátás biztonságát és az életmentő gyógyszerekhez történő jövőbeli hozzáférést.

A gyártók először az ellátórendszer - az orvosok szak- és továbbképzésében, a kórházak gyógyszerellátásáben megtestesülő - támogatását lesznek kénytelenek csökkenteni, majd a K+F költségeiket faragják le és leépítik a létszámot, ezek a folyamatok már elindultak. Következő lépésben bizonyos gyógyszereket nem tartnak tovább a támogatási rendszerben, majd kivonják a forgalomból. Ez a trend is tetten érhető már, tavaly 188 gyógyszer tűnt el a támogatotti körből.

Kiemelte, a gyógyszertámogatás, mint közfeladat iparági refinanszírozásának mértéke Magyarországon példátlanul magas, a gyógyszerkassza csaknem negyedét a gyógyszergyártók finanszírozzák. 2007-ben, a gyógyszergazdaságossági törvény hatályba lépésvel ez az arány még 8 százalék volt, 2011-ben a Széll Kálmán terv megjelenésével 20 százalékra nőtt, 2012-ben már megközelíti a 25 százalékot az iparági extra adók és befizetések aránya. a gyógyszerkasszában.

Mindemellett az állam valós, vagyis a gyógyszergyártók befizetései nélkül számított gyógyszerkiadása a GDP százalékában erőteljesen csökken, 2009-ben még a nemzeti össztermék nem egészen 1,2 százalékát tette ki, 2011-ben a GDP 1 százalékára rúgott, az idei becslés már csak 0,8, a jövő évi becslés pedig nem egészen 0,6 százalékról szól. Vagyis téves az a kiindulópont, hogy Magyarországon túl sokat költenek gyógyszerre, ráadásul a születéskor várható élettartam nálunk a legalacsonyabb a fejlett országok között - tette hozzá.

Megoldásként a gyógyszergyártók magas szintű egyeztetéseket szorgalmaznak a betegek bevonásával és új megállapodást a gyógyszeripar és az állam között - hangsúlyozta Leitner György. Mint kifejtette, meg kell beszélni a folyamatos és biztonságos gyógyszerellátás garanciáit, az új gyógyszerek befogadásának ütemezését és az innovatív gyógyszeripar jövőbeni magyarországi szerepvállalásával kapcsolatos elvárásokat. Beszélni kell az extra adók kivezetésének ütemezéséről is - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.04.19 09:45

A hiány fogalma a komonista rendszerekhez tartozik.

Ahol a Nemzet Sajátos Kapitalizmusa Épül, Ott ilyesmi Nem Lehet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.04.19 06:24

Már értem miért nem tud ér rá Bogsch úr cikket írni:
http://www.hir24.hu/belfold/2012/04/19/richter-uzemet-avat-ma-orban/

Milyen jó dolog, hogy ilyen fenyegetettség mellett erre is van energia.

Szánalmas jórészt a napi.hu az eü.-i cikkeivel.
Meg máshol is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.04.13 15:59

Jól beégett ezzel a cikkével (is) a napi. Legalább egy szakértővel lektoráltatnának néha, ha ilyen pocsék firkászaik vannak. Ciki.
Tényleg: Bogsch Erik úr még nem ért rá egy frappáns cikkel válaszolni?
Várjuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.04.13 15:27

Egyébként meg ennyi készitmény van különböző árakon forgalomban az említett az Egis nyafogásának tárgyát képező hatóanyagú gyógyszerből forgalomban (csak erős idegzetüeknek)

ATROMBIN 75 mg filmtabletta (30x)CLOPIDEP 75 mg filmtabletta (28x (Al/Al buborékcsomagolásban))CLOPIDOGREL ACTAVIS 75 mg filmtabletta (28x (Al/Al buborékcsomagolásban)CLOPIDOGREL GSK 75 mg filmtabletta (28x)CLOPIDOGREL MYLAN 75 mg filmtabletta (28x)CLOPIDOGREL- Q PHARMA 75 mg filmtabletta (28x)CLOPIDOGREL RATIOPHARM 75 mg filmtabletta (28x)CLOPIDOGREL TEVA 75 mg filmtabletta (30x1 (buborékfóliában))CLOPIGAMMA 75 mg filmtabletta (14x (PVC/PE/PVDC// Al buborékcsomagolásban))CLOPITHAN 75 mg filmtabletta (30x)DEFROZYP 75 mg filmtabletta (28x)EGITROMB 75 mg filmtabletta (28x)KARDOGREL 75 mg filmtabletta (28x)KERBERAN 75 mg filmtabletta (28x PVC/PE/PVDC/alumínium buborékfóliában)LOPIGALEL 75 mg filmtabletta (28x)NOFARDOM 75 mg filmtabletta (28x)PLAGREL 75 mg filmtabletta (28x)PLAVIX 75 mg filmtabletta (28x (pvc/pdvc/al bliszter))TROGRAN 75 mg filmtabletta (28x (PA/Al/PVC//Al buborékcsomagolás))TROGRAN 75 mg filmtabletta (28x (PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolás))TROMBEX 75 mg filmtabletta (30x)TROMBEX 75 mg filmtabletta (30x (HPDE))TUXEDON 75 mg filmtabletta (28x)TUXEDON 75 mg filmtabletta (84x)ZYLLT 75 mg filmtabletta (30x)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2012.04.13 15:24

@hadime: lehet, hogy meglepődsz, de egyetértek... ennek még az általam leirtak sem mondanak ellent :-)

A szabadalmi oltalom birtokosa invesztálja be a pénzt teszteli a hatóanyagot, ha az lejár akkor a generikus gyártók (Egis pl.) lepik el a piacot a valahonnan beszerzett vagy saját előállításu hatóanyaggal készült gyógyszerekkel...

(Egyébként az Egis most hagyta abba az egitromb gyártását mert ugyan tavaly szabadalmi nagydijat kapott a hatóanyag eltérő előállítására azaz a szabadalom birtokosához hasonlóan gyárthatta a hatóanyagot (de saját eljárással), idén meg kivonul belőle mert fillérekért adják a hatóanyagot, lehet, hogy lejárt az oltalom...így már drágább az "új" eljárással előállított hatóanyag..)Felmerül a kérdés miért adnak nagydijat egy etikai kalózkodásért (nem baj csak miért dijjazzák ), utána meg mi ez a halál nyafogás ha 8 olcsóbb (hagyományos ) készitmény van helyette sőt maga az egisnek is van más néven ilyen cucca .-) (Clopidogrel hatóanyag .... Egitromb 28 2776 ft, Atrombin 75 (Richter) 1591 Ft, Clopidogrel Q Pharma 1180 Ft...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html