Bajok lesznek a gyógyszerek kiváltásánál

A szaktárca elfelejtett módosítani két jogszabályt, és nehezen kezelhető helyzeteket teremtett a gyógyszertárakban.
Rácz Gergő, 2020. január 20. hétfő, 08:40
Fotó: Napi.hu

Akadozva indul a receptek nyugdíjazása a patikákban. A gyógyszer felírási igazolások kötelező alkalmazásának eltörlése a hónap eleje óta gyakran hozza megoldhatatlan helyzetekbe a gyógyszerészeket - írja a Népszava.

Felírási igazolás és meghatalmazás híján nem viheti magával a kiváltó a szükséges gyógyszereket, az orvosok nem szívesen adnak felírási igazolást a betegeknek.

Az orvosoknak már jó ideje elektronikusan, az úgynevezett E-térbe kell felírniuk a gyógyszereket, és erről csak úgynevezett felírási igazolást adni a betegeknek. Januártól ezt már csak azok kapják, akik ezt kérik, mert látni akarják, hogy mit kaptak, és azt mennyi ideig kell szedniük. Magát a gyógyszert elvben e -személyivel vagy régi személyi igazolvánnyal és a taj-kártya egyidejű felmutatásával válthatják ki.

A lap szerint a szaktárca megfeledkezett egy jogszabály módosításáról. Ez kifejezetten lehetővé tette, hogy például valamilyen informatikai hiba miatt a patikus nem éri el az E-teret a felírási igazolásra is kiadhassa a gyógyszert. Ám ez a jogszabály 2020. január 1-től automatikusan hatályát vesztette.

A szaktárca megfeledkezett egy másik lehetséges problémáról is. Januártól a 14 éven aluli gyermekek, illetve az ágyhoz kötöttek orvosságainak kiváltása az e-térből csak úgy lehetséges, ha azért papír vénnyel, vagy az, azt helyettesítő felírási igazolással, vagy ezek hiányában meghatalmazással érkezzen valaki a patikába.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nemkerekapartokbol, 2020.01.21 12:36

Mit csinálnak az illetékes elvtársak hatalmas fizetéseikért a munkaköri kötelezettségeik ellátásáért?
Én már január elsején feltettem a kérdést az EESZT honlapján az eRecept meghatalmazás alapján történő kiváltásával kapcsolatban, ahonnan az alábbi választ kaptam:
"Jelenleg még nem élesedett a meghatalmazási rendszer az EESZT-ben, egy kormányrendelet változás elfogadására várunk, ez után fogjuk élesben publikálni."
Talán szakembereket kellene ültetni a felelős pozíciókba!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

granatvirag, 2020.01.20 15:47

ezt a pénzt nyugodtan lehetett volna fordítani a kórházakra, egészségügyi dolgozók béremelésére
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html