Gyomirtót vont ki a forgalomból a hatóság

Elrendelte a Genezis feliratú, Romániából származó Adengo kukorica gyomirtó szer kivonását a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), és megtiltotta a forgalomba hozatalát, valamint felhasználását, mert a készítmény hatóanyag tartalma jelentősen eltér az engedélyezettől, így hatékonysága nem megfelelő - tette közzé a hivatal pénteken, a honlapján.
K. Kiss Gergely, 2018. június 1. péntek, 18:45
Fotó: Reuters

A visszavont terméket 2018. február 15-én gyártották, gyártási száma EV56008965, 5 literes kiszerelésű és a magyar cimke alatt román cimke látható - írja az MTI.

Az Adengo gyomirtó szert kukoricában (takarmány és silókukorica) magról kelő egy- és kétszikű gyomok irtására használják.

A készítmény Romániából származó tételeinek hatékonyságát termelői panaszbejelentés alapján kezdte el vizsgálni a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal. A Nébih laboratóriumában végzett vizsgálatok igazolták, hogy a készítmény hatóanyag tartalma jelentősen eltér az engedélyben foglaltaktól.

A Nébih figyelmezteti a termelőket, hogy a megadott azonosítókkal rendelkező terméket ne használják fel, hanem vigyék vissza a vásárlás helyére! Az intézkedés jelenleg kizárólag az ismertetett konkrét tételt érinti.

HOZZÁSZÓLÁSOK