A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) új szabályozása alapján rövidül a gázkazán, gázkészülék cseréjével kapcsolatos ügyintézési határidő és csökken az eljárás dokumentációs igénye. A jelenlegi szabályozás a gázkazánnak, gázkészüléknek az azonos teljesítményű, rendeletetésű, besorolású cseréje esetén - könnyítve a tervezéstől az üzembe helyezésig terjedő folyamaton - ugyan nem teszi kötelezővé az új tervdokumentáció (kiviteli terv) készítését, azonban így is megközelítőleg 30 napos időt igényel a megvalósulás.

Az új szabályozás eredményeként a készülék cseréjekor a teljes folyamat lerövidül - szól a tárca ígérete. A cserével megbízott - az illetékes földgázelosztó minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított - gázszerelő az előírt feltételeknek megfelelő készülék rövid határidőre, a fűtési idényben egy nap alatt is lecserélheti.

Az eljárás során továbbra sincs szükség új tervdokumentációra, és elmarad a földgázelosztó azonnali, kötelező műszaki biztonsági ellenőrzése is, hiszen a gázszerelő felel az előírásoknak megfelelő műszaki biztonsági kivitelezésért. A készülék cseréjét a gázszerelő a szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat megküldésével jelenti be a területileg illetékes földgázelosztónak. Az egyszerűsített gázfogyasztó készülék csere megtörténtét követően annak műszaki biztonságát a földgázelosztó jogosult ellenőrizni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyancsak pénteken közölte, hogy csökkenti a nagycsaládos gázárkedvezmény igénybevételéhez kapcsolódó adminisztratív terheket. Az új rendelkezések egyéb változások mellett már nem írják elő a kérelem évenkénti benyújtását sem.